Padají vám vlasy? Může jít o přechodnou záležitost i vážný zdravotní problém

 Krása 
15. listopadu 2018 09:09 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vlasy mohou začít vypadávat z mnoha důvodů Depositphotos
Období, kdy začnou ve větší míře padat vlasy, zažil asi každý. Důvodů, proč se tak děje, může být hned několik. Někdy jde jen o přechodnou záležitost, kterou lze napravit, jindy ale může být nadměrné padání vlasů příznakem vážnějšího zdravotního problému.

Vlasy jsou jakýmsi zrcadlem, ve kterém se odráží celkový stav našeho organismu. Právě na vlasech se mohou neblaze projevit nejen fyzické, ale i psychické problémy. Pokud ale na nadměrné padání vlasů včas a vhodně zareagujete, můžete potíže často odstranit.

Lidé jsou na padání vlasů obvykle velmi citliví a často s řídnutím kštice výrazně klesá i sebevědomí dotyčného. Pokud tedy zaregistrujete, že vám vlasy začaly oproti normálu vypadávat ve větší míře, začněte se pídit po příčině.

Nejčastější příčiny padání vlasů

Vlasy mohou vypadávat z mnoha příčin. Někdy za tím stojí genetické dispozice, někdy špatná péče o vlasy, ale i tělo nebo duši. Občas může být řídnutí vlasů i známkou onemocnění. Svou roli hraje množství faktorů - geny, hormony, věk, ale i roční období. Například v létě nám vlasy rostou rychleji a padají méně. Na podzim a v zimě naopak rostou pomaleji a jejich vypadávání je mírně vyšší.

Základem pro zdravé vlasy je zdravé tělo. Špatné stravování, nedostatek pohybu, nedostatečný pitný režim nebo stres – to vše může přispívat k tomu, že vlasy začnou padat ve větší míře. O špatné péči o vlasy samotné ani nemluvě.

Někdy je vypadávání vlasů známkou nemoci. Může jít například o poruchy štítné žlázy, ledvin, nedostatek železa nebo špatný krevní oběh, kdy se nedostatečně prokrvuje pokožka hlavy a vlasy tak nemají vhodné podmínky pro růst. Odborníci proto doporučují po každém mytí vlasů dopřát své kštici proud chladnější vody, díky kterému se pokožka lépe prokrví. Za vypadáváním vlasů může být i porucha zvaná alopecie, o které jsme blíže psali zde.

Jak padání vlasů zabránit

Začněte správnou péčí o vlasy. Vybírejte si kosmetické přípravky bez obsahu silikonu. Vlasy sice po něm na první pohled vypadají krásně leskle a zdravě, ale ve skutečnosti silikon vlasy velmi zatěžuje a často je příčinou jejich vypadávání. Vlasům neprospívají ani vysoké teploty, takže pokud používáte fén či žehličku na vlasy, vyplatí se investovat do speciálních přípravků, které vaše vlasy před horkem ochrání. Dlouhovlásky by pak neměly zapomínat nosit vlasy i rozpuštěné, protože ani soustavné svazování vlasů do gumičky hřívě moc neprospívá.

Co se týká životního stylu, snažte se jíst zdravě, zbytečně se nestresujte a dbejte na dostatek spánku. Nepodceňujte ani pitný režim. Pokud chcete mít kvalitní vlasy, zajistěte si dostatečný přísun vitaminů A, C, D, E, zinku, biotinu a kyseliny listové.

Padání vlasů může být také důsledkem velkých hormonálních změn. Ženy půl roku po porodu často registrují úbytek vlasů. Je to dáno klesající hladinou estrogenu. Totéž se může stát během menopauzy. Opět v tomto případě mohou pomoci vitaminy.

Když vitaminy nepomohou

Největší problém je, když vlasy vypadnou a už nenarostou. Pokud ale dodržujete zdravý životní styl, dobře spíte a máte vyvážený jídelníček bohatý na vitaminy a minerály, ale přesto se problém s vypadávajícími vlasy nelepší, je vhodné zajít k lékaři. Klidně stačí zajít za svým praktickým lékařem, ale můžete vyhledat i pomoc dermatologa či trichologa.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve