Trápí vás kašel, rýma nebo horečka? Zkuste rady našich babiček

 Zdraví 
22. února 2019 15:20 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Na nachlazení se dá vyzrát i bez chemie Shutterstock
Prudké změny počasí vyvolávají u mnoha lidí nachlazení. Jak se zbavit nepříjemných příznaků a udržet se fit? Dejte na staré osvědčené recepty.

Nachlazení je stav, kdy tělo bojuje s infekcí. Ještě nepodlehlo, ale záleží na tom, jak se budete léčit. Stav se totiž může zhoršit a může se u vás rozvinout zánět nosohltanu nebo angína. Ale můžete se také ze všeho dostat.

Na odkašlávání

Osvědčeným receptem našich babiček, který umožňuje důkladně vyhnat různé hleny z vašeho krku i průdušek, je majoránkový čaj. Připravíte ho jednoduše a nebude to ani stát mnoho peněz. Svaříte nakrájenou cibuli ve vodě asi deset minut. Na konci vaření přidáte majoránku a úplně nakonec, až všechno vypnete a odvar trochu zchladne, též lžičku medu. Popíjejte podle potřeby, pokud možno ještě dost teplé.

Na uvolnění dutin

Na uvolnění dutin je nejlepší napařování. Stačí uvařit pár litrů vody, přidat lžíci či dvě soli a překrýt si hlavu dekou či silnějším ručníkem. Vydržte inhalovat alespoň deset minut. Postup je dobré pravidelně opakovat. Jestliže se necítíte dobře, doporučujeme provádět třikrát denně. Můžete zkusit přidat do vroucí vody éterický olej. Za předpokladu, že na něho nejste alergičtí.

Proti rýmě

Už kdysi se používala Vincentka. I dnes se dělají nosní spreje. Můžete si takový zakoupit, ale můžete také minerální vodu kapat přímo do nosu. Vincentka rozpouští i pevné vrstvy hlenů a obnovuje přirozenou funkci nosní sliznice. Jako jedny z mála nosních kapek je Vincentka a kapky na bázi mořské vody vhodné pro pravidelné používání včetně užívání dlouhodobého.

Horečka

Máte vy nebo někdo z rodiny vysokou horečku? Nevíte, jak ji srazit? Pak se nebojte udělat zábal. Nejprve namočte prostěradla do odražené vody. Dobře vyždímejte a začněte nejprve na končetinách. Pokud nemocný zábal dobře snáší a teplota neklesá, můžete zabalit i celé tělo. Nezapomeňte také chladit čelo a zátylek. Po deseti či dvaceti minutách by měl být patrný výsledek, tělesná teplota by měla klesnout. Je pravděpodobné, že budete muset zábal opakovat, ale jako prostředek na snížení příliš vysoké horečky, která ohrožuje člověka na životě, jde o spolehlivý a poměrně jednoduchý postup, který je neprávem opomíjen. Další informace o horečce si můžete přečíst zde.

Na prohřátí

Nezapomínejte i na tak jednoduché postupy, jako je horký čaj s citronem či horký vývar. Dostatečný příjem horkých tekutin je v období nachlazení klíčovým způsobem, jak blížící se nemoc zahnat a uvolnit přirozené schopnosti těla se bránit. Málokdy pomůže alkohol. A pokud, pak v kombinaci s horkým čajem a medem.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve