Má vaše dítě strach z injekce? Pomozte mu jej překonat

 Děti 
18. července 2019 11:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé děti mají z injekcí panickou hrůzu Depositphotos
I zdravé dítě se občas nevyhne injekci. Například při očkování nebo odběru krve. Někteří drobečkové mají z jehel doslova panickou hrůzu a každý takový zákrok je tak pro všechny zúčastněné velmi náročný. Existují naštěstí metody, jak pomoci dětem strach z injekce překonat.

I když se to možná na první pohled nemusí zdát, rodiče dokáží udělat dost věcí pro to, aby se dítě injekce tolik nebálo.

Zázračný krém

Vysvětlit například malému miminku smysl bolesti je nemožné. Pokud vaše ratolest snáší očkování nebo odběry krve špatně, nebojte se použít znecitlivující krém. Dítě díky němu podstoupí bezbolestné očkování a není zbytečně vystaveno stresu. Nemusíte se navíc bát, že by znecitlivující krém měl viv na účinnost očkování. Klinický výzkum jednoznačně prokázal, že účinek očkovací látky se po aplikaci krému nijak nemění.

Krém lze použít už u nejmenších miminek. Do tří měsíců věku se používá 1 gram masti. Natře se na 10 cm2 pokožky, překryje se fólií (třeba potravinovou) a nechá se působit hodinu. V praxi to znamená vytlačit z tuby „hada“ dlouhého 3,5 cm a natřít krém na plochu kůže, kterou si lze představit jako kolečko o průměru 3,5 cm. Jako krycí fólii můžete použít obyčejnou potravinovou fólii. Po hodině krém setřete a kůže by měla být alespoň po dobu dvou hodin necitlivá. U miminek, která už mají tři měsíce a více, můžete takto znecitlivět dokonce dvě místa najednou, což se skvěle hodí například při očkování hexavakcínou a pneumokokovou vakcínou.

Mluvte pravdu

Starší děti se vás zřejmě budou dopředu ptát, zda je injekce bude bolet. Nelžete mu a přiznejte, že zákrok nebude příjemný. Pokud byste tvrdili opak, bralo by to dítě jako lež, což může v krajním případě vést až ke ztrátě důvěry. Raději mu proto vysvětlete, že to sice bude bolet, ale jen pár vteřin a že pak bude zase dobře. Až bude mít injekci za sebou, nezpomeňte dítko pochválit.

Pokud se však dítě neptá, zbytečně ho nezatěžujte věcmi, na které nemyslí. Čím kratší informaci bude dítě zpracovávat o tom, že dostane injekci, tím lépe.

Osobní přítomnost je někdy na škodu

Některé děti se při pohledu na jehlu chovají doslova hystericky. A pokud mají ve své těsné blízkosti maminku či tatínka, mívají tendenci se ukrýt v jejich náručí a znemožnit tak zdravotníkům injekci vůbec píchnout. Pokud je to i váš případ, zkuste jednou nechat dítě jen v péči lékaře či zdravotní sestry. Buď zcela odejděte z ordinace nebo se alespoň postavte o něco dál a jen očním kontaktem dítě na dálku povzbuzujte.

Poskytněte úlevu a dejte odměnu

Jakmile má dítě zákrok za sebou, poskytněte mu svou náruč a laskavé slovo. Pochvalte dítě za statečnost, když si to zaslouží. Pokud byl průběh dramatičtější, nevracejte se k tomu, objetí mu však dopřejte i tak. Od bolesti dítěti pomůže i studený obklad.

Pokud dítě zvládlo injekci bez větších problémů, dejte mu i malou odměnu. Odměna by však měla být opravdu jen symbolická. Pokud z toho začnete dělat velkou vědu, vybudujete v dítěti pocit, že injekce je něco opravdu výjimečného, což není zrovna optimální. Spíše by si mělo zvyknout na to, že injekce je součást života, se kterou je třeba se čas od času vypořádat. O tom, jak obecně dítě zbavit strachu, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve