Jak zvítězit nad častou únavou?

 Zdraví 
23. července 2019 15:09 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Častá únava člověku komplikuje život Depositphotos
Únava trápí velké množství lidí. Chodit do práce každý den s únavou není žádný med. Nedokážete se dobře soustředit, neustále jen zíváte a snažíte se podat dobrý výkon, ale moc se vám to nedaří? Poradíme vám, jak s únavou zatočit.

Únava člověku dokáže otrávit život. Těžko můžete mít dobrou náladu, když se vám chce velkou část dne spát. Extrémní únavu mohou způsobovat i nejrůznější nemoci. Pokud jí trpíte, zkuste se o ní poradit s imunologem.

Musíte spát dostatečný počet hodin

Základ pro boj s únavou je dostatečný spánek. Bez něj to vážně nepůjde. Měli byste spát každý den zhruba osm hodin v kuse, abyste si během noci dobře odpočinuli. Pokud denně spíte pouze šest hodin a méně, nemůžete se divit, že jste neustále unavení. Spánek je základní lidská potřeba, kterou nesmíte zanedbávat.

Pokud si lehnete do postele a nedaří se vám minimálně hodinu usnout, eliminujte vše, co vás v místnosti rozptyluje. Když se vám nedaří nastavit si pravidelný spánkový režim, navštivte lékaře. Ten vám může napsat léky na spaní, které po zlepšení spánku vysadíte. Jde však pouze o krajní případ, kdy nedostatkem spánku trpíte dlouho a ve velké míře.

Zaměřte se na své stravování 

Pokud dostatečně spíte, ale s únavou bojujete pořád, upravte si jídelníček. Mastná a tučná jídla zatěžují lidské tělo tak, že spotřebuje více energie, aby se s ním vypořádalo. Doporučujeme vám zaměřit se na lehkou a vyváženou stravu.

Měli byste jíst potraviny, které vašemu tělu poskytnou dostatečné množství vitamínů, minerálů, bílkovin a dalších ochranných látek. Znamená to, že budete muset jíst velké množství ovoce a zeleniny.

Nevyhýbejte se pohybu

Vaše každodenní únava může být důsledkem toho, že se vůbec nehýbete. Chodíte pouze do práce a žádnému sportu se nevěnujete. Nemusíte se každý den mučit v posilovně. Pro začátek začněte chodit na delší procházky. Postupně můžete přejít na běh či plavání. Dnes existuje velké množství sportů. Některý z nich by vás mohl bavit.

Potřebujete kyslík

Pracujete v kanceláři a většinu své pracovní doby prosedíte u stolu? Příčinou únavy může být nedostatek čerstvého vzduchu v místnosti, kde se nacházíte několik hodin. Pokud s vámi sedí v kanceláři ještě někdo další, místnost se rychle vydýchá.

Když nemá mozek dostatek kyslíku, člověk se cítí unavený, i když v noci dobře spal. Pravidelně si v místnosti větrejte. Nemůžete se v práci na nic soustředit? Víme, co by vám mohlo pomoct zlepšit koncentraci.

Když nic nepomáhá

Dobře jíte, dobře spíte, žijete zdravě, nepřetěžujete se, ale únava ne a ne zmizet? Vezměte si volno a nechte tělo i mysl restartovat. Vypněte, odpočívejte, neodpovídejte na pracovní e-maily. Lidský organismus si zkrátka občas potřebuje odpočinout a nabrat síly.

Témata: únava, pohyb, strava, spánek
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod