Potřebujete koupit plnicí pero pro prvňáka? Cenou se určitě neřiďte

 Děti 
18. srpna 2019 09:06 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zvlášť pro prvňáčky je první pero důležité Internet
Už sháníte školní potřeby? Pokud máte na seznamu i plnicí pera, pak dobře vybírejte. Zde rozhodně neplatí, že čím dražší, tím lepší.

Ještě v polovině osmdesátých let vypadala všechna plnicí pera stejně. Měla měkký hrot, který se hned rozskřípal a začal pouštět, takže nebylo asi dítěte, které by se neušpinilo celé od inkoustu. A naplnit doma pero inkoustem znamenalo téměř artistický výkon s nejistým koncem. Naštěstí doba už je jiná. Na druhou stranu, na výběr je momentálně tolik per, že rodiče často tápou, podle čeho se řídit. Obzvlášť důležité je vybrat vhodné pero pro prvňáčka, protože jedno takové neposlušné pero může školákovi hodiny psaní dokonale otrávit.

Pravák nebo levák

To je první věc, na kterou musíte při nákupu nového pera myslet. Existují totiž pera zvlášť pro praváky a zvlášť pro leváky. Důležité také je, aby psací potřeba měla protiskluzovou a měkčenou úpravu v části, kde tužku svírají prsty. 

Příliš ergonomie škodí

Aby při psaní ruka nebolela, je důležitý také ergonomicky tvarovaný úchop. Ideální tvar pera je trojboký, což podporuje jeho správné držení. Některá pera jsou natolik tvarovaná a zbytečně prolamovaná, že psaní dětem spíš komplikují. Takže rozhodně neberte hned první, které vám přijde tvarově nejzajímavější.

Nejlepší je zkouška

Každému dítěti vyhovuje něco jiného, takže rozhodně neberte v potaz tvrzení prodavače, že nějaké konkrétní pero je mezi školáky nejoblíbenější. Nejlepší je, pokud si může dítě pero samo vyzkoušet ještě v prodejně. Jenom tak zjistíte, zda se mu bude dobře psát, jestli nevrže špička a podobně. Dávejte také pozor v případě, že máte drobné dítko, protože pokud mu koupíte příliš rozměrné nebo těžké pero, může jej při delším psaní bolet ruka.

Pero se musí líbit

Dítěti je jedno, zda píše perem za tři stovky nebo za stovku. Jeho pero se mu musí totiž líbit. Proto ho nechejte, ať si samo vybere také jeho barvu či obrázky. Klidně mu dovolte už i doma, aby si s ním zkoušelo psát, a sledujte jeho úchop. I s tím má celá řada dětí problémy. Správné držení tužky by mělo být takové, kdy ji drží pouze palec, ukazováček a prostředník. Správné psaní podporuje také jedna oblíbená činnost dětí. Více o ní jsme psali zde.

Pořiďte několik per 

Počítejte s tím, že pero může dítě také ztratit. Proto určitě není rozumné kupovat jedno, navíc to nejdražší, ale nejlépe dvě, ideálně každé jiné, aby si je mohl školák delší dobu zkoušet a střídat. Díky tomu zjistíte, který typ mu nejlépe vyhovuje. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod