Připravte si doma třezalkový olej. Pomůže vám při popáleninách, akné i bolestech

 Zdraví 
23. srpna 2019 14:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Třezalkový olej má léčivé účinky Depositphotos
Pokud dáváte před chemickými preparáty přednost přírodním produktům, určitě by ve vaší lékárničce neměl chybět třezalkový olej. Snadno si jej připravíte doma a dost možná budete překvapeni, kolik problémů vám tato tekutina pomůže vyřešit.

Třezalka běžně roste na loukách, takže stačí vyrazit na procházku a materiálu na výrobu léčivého oleje budete mít kolem sebe dostatek. Léčivých účinků třezalky tečkované využívali už staří Řekové.

Správnou rostlinu poznáte tak, že když ji dáte proti světlu, uvidíte na listech prosvítat drobné dírky. Také má na průřezu kulatý stonek a je bohatě větvená. Jestliže si chcete být na 100 % jisti, že trháte třezalku, stačí těsně před rozkvětem otevřít její poupě. Pokud se jedná o třezalku, měla by z něj vytékat červená šťáva. Nať i květ třezalky se sbírá během července a srpna.

Na akné, hemoroidy i bolavé svaly

Třezalka tečkovaná je cenná pro své protizánětlivé účinky. Pomáhá při hojení popraskané kůže a jizev. Urychluje léčbu podvrtnutí, pohmožděnin i modřin. Také se používá k léčbě svalových křečí a napětí. Pro své uvolňující účinky se používá i v menopauze, pokud ženy zažívají úzkostlivé stavy. A pokud se například během těhotenství obáváte strií, opět pomůže třezalkový olej, který stačí pravidelně aplikovat na prsa, břicho či boky. Lokální aplikace je vhodná i k léčbě hemoroidů a na bolavé křečové žíly, které mohou nastat v průběhu těhotenství. Třezalkový olej má ale i další využití. Pomáhá při těchto problémech:

Použití třezalky

Z třezalky si můžete připravit čaj, kdy stačí dvě čajové lžičky sušené byliny zalít šálkem vroucí vody a nechat 15 minut louhovat. Čaj je vhodné pít až třikrát denně. Třezalka se často míchá i s dalšími bylinkami, které její účinky posilují nebo vhodně doplňují.

Z třezalky si doma také můžete připravit účinný olej, tzv. Janův olej. Namočíte dvě hrsti čerstvých květů do vařícího olivového oleje a necháte je v něm přibližně dvě minuty přejít varem. Poté odstavíte a necháte 12 hodin odpočívat. Květy je následně nutné zcedit a olej uložit do chladu (ideálně do ledničky nebo do sklepa). Měl by se skladovat ve skleněných lahvích. Je ideální na zevní použití. Můžete ho používat přímo na postižená místa nebo i do koupele. 

Olej je dále možné připravit i z třezalkové natě s květy. Ta se rozřeže a mírně podrtí. Poté se vloží k olivovému oleji a nechá se až 5 dní v otevřené láhvi louhovat. Následně se na 6 týdnů uzavře a postaví na slunce. Během této doby se olej zbarví sytě červeně, dle čehož poznáte, že je připravený k použití. Tento olej se hodí i na vnitřní užívání. Jedna jeho čajová lžička se užívá jednou až třikrát denně.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve