Chcete mít co nejdéle dobrý zrak? Částečně to můžete ovlivnit i sami

 Zdraví 
24. srpna 2019 12:33 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pro zdravé oči je třeba něco udělat Depositphotos
Podle posledních statistik až 60 procent světové populace trpí nějakou oční vadou. A počet lidí, kteří mají potíže se zrakem, strmě narůstá. I o oči je třeba pečovat. Poradíme, jaké zásady dodržovat, aby byly oči v té nejlepší kondici.

Zrakem člověk vnímá 80 procent veškerých informací. Proto by měl o oči pečovat tak, aby vydržely zdravé co možná nejdéle. V první řadě je důležité nepodceňovat návštěvy očního lékaře. K němu by měl člověk pravidelně chodit i v případě, že ho zatím žádné zrakové obtíže netrápí.

Pravidelné kontroly

Pro udržení zdravého zraku je podstatné absolvovat pravidelné prohlídky u očního lékaře. Protože prevence je lepší než léčba, po 40. roce věku se doporučuje vyšetření jednou ročně kvůli včasnému odhalení onemocnění souvisejících s věkem, jako jsou například věkem podmíněná makulární degenerace či šedý zákal. Pravidelnými prohlídkami u očního lékaře se dají podchytit závažné oční choroby, které probíhají nepozorovaně, jednou z nich je například zelený zákal. Oční vyšetření může odhalit i celková onemocnění, jako je například cukrovka či vysoký krevní tlak. Oko je totiž jediným orgánem, kde se dají přímo a neinvazivně pozorovat krevní cévy.

Zdravá strava

Pro zrak má význam i zdravý životní styl, zejména pak složení stravy, která by měla být co nejpestřejší, bohatá na vitaminy a minerály. Pro oči jsou významnými potravinami například vejce, mořské ryby, dále kukuřice, sója, borůvky, česnek, rajčata, ořechy, semínka a hlavně olivový olej. Málo známá je kurkuma, která je velmi populární například v Indii, a u níž je prokázáno, že kromě velmi pozitivního vlivu na zrak má také protinádorový efekt. Vhodným startem pro udržení si zdravého zraku je i přestat kouřit.

Oční jóga

Pravidelné cvičení je zdraví prospěšné. Dostatek pohybu je dobré dopřát i očím. Stejně důležitý je ale i odpočinek. Lidem, kteří většinu pracovní doby pracují na počítači, se každý den před spaním doporučuje provádět oční jógu neboli gymnastiku - soubor nenáročných pohybů očima, které urychlují látkovou výměnu v oku i jeho okolí, a pozitivně tím ovlivňují zrak. Při každodenní práci s počítačem oči rychle osychají kvůli nedostatečné frekvenci mrkání, a také se rychleji unaví, proto je důležité dopřát si pravidelné přestávky, kdy očím ulevíte zamrkáním a pohledem do dálky, například z okna do zeleně. Více o oční gymnastice jsme psali zde.

Pomohou i brýle

Pokud člověk pozoruje zhoršené vidění, neměl by podcenit nákup dioptrických brýlí – tomu by vždy měla předcházet návštěva očního lékaře. Pro udržení zdravého zraku je u různých očních vad důležitá i správná dioptrická korekce pomocí brýlí nebo kontaktních čoček, aby se oči nenamáhaly a netrpěly únavou. Dbát je třeba i na správnou hygienu kontaktních čoček. Ty je nutné pečlivě čistit a ukládat do čerstvého roztoku. Měnit je třeba i pouzdro, pokud tak nositel kontaktních čoček nečiní, v závitech se pak dají mnohdy najít plísně. Důležité také je mít před každou manipulací s kontaktními čočkami umyté ruce.

Chraňte své oči

Lidé podceňují i ochranu očí, výjimkou tak nejsou úrazy s trvalými následky. Na ochranu zraku je třeba pamatovat i během slunečných dní. Je důležité nezapomenout na ochranu očí při různých činnostech, například používat ochranné pomůcky při práci, při sportech a také chránit oči před UV zářením ze slunce pomocí kvalitních slunečních brýlí.

Pět tipů, jak si co nejdéle udržet zdravý zrak

Cviky pro oční jógu:
1. 10x zamrkat
2. 10x se podívat nahoru a dolů
3. 10x se podívat doprava a doleva
4. 10x se podívat do úhlopříčky zprava nahoře vlevo dolů
5. 10x se podívat do opačné úhlopříčky – tedy zleva nahoře doprava dolů
6. 10x zakroužit očima doprava
7. 10x zakroužit očima doleva
8. 10x zamrkat

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47