Neutrácejte zbytečně. Bezlepková dieta je jednodušší, než si mnozí myslí

 Zdraví 
17. září 2019 08:41 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Naučte se využívat přirozeně bezlepkových potravin Pixabay
Při pohledu do regálů s různými bezlepkovými chleby asi mnohé napadne, že se bezlepková dieta může prodražit. Je to ale opravdu nutné? Máme zajímavé informace.

Bezlepkovou dietu drží obvykle ti, kdo trpí tzv. celiakií, tedy nesnášenlivostí lepku. Často se k této stravě uchylují i lidé, kterým nebyla nemoc prokázána, ale vypozorovali, že jim lepek obsažený v obilninách nedělá dobře. Náhražky chleba a rohlíků jsou poměrně drahé, ale zdaleka ne tak nutné.

Řada přirozeně bezlepkových potravin

Doporučujeme, aby se ti, kdo potřebují vynechat lepek, v první řadě obrátili na přirozeně bezlepkové potraviny. Z hlediska příloh je zde škála velmi široká. Dopřát si můžete rýži, brambory, cizrnu, hrách, fazole i všechny ostatní luštěniny. Můžete ale používat i jáhly a pohanku. Samozřejmě je tu kukuřice a některé odrůdy ovsa. Na trhu jsou i některé další, poměrně exotické plodiny. Ale už s touto výbavou se nemusíte bát, že byste ve stravě trpěli nějakým stereotypem.

Těstoviny z kukuřice

Kdo má rád těstoviny, nemusí se jich v rámci bezlepkové diety vzdávat. Existují snadno dostupné těstoviny z kukuřice, které jsou svou chutí blízké klasickým pšeničným. A pak tu jsou samozřejmě asijské rýžové nudle. Nemluvě o tom, že si můžete opatřit mouku z některé bezlepkové obilniny a udělat i nudličky domácí.

Co místo chleba

Abyste si neudělali naprostou díru do rozpočtu, máte několik možností. Jestliže je pro vás konzumace nějakého pečiva důležitá a neobejdete se bez ní, můžete využít různých rýžových chlebů, kukuřičných chlebů a také kukuřičných placek. Jde jen o to si na ně zvyknout. Vynechání pečiva ale prospěje vaší postavě. Mohli byste nahradit pečivo i kousky zeleniny. Například u jednohubek můžete jako podstavu použít kolečko okurky. Další dobrou volbou je se naučit péct vhodný bezlepkový chléb doma. Pozoruhodné výsledky jsou u chlebů z psyllia. Můžete ale vyzkoušet i různé jiné recepty. Domácí výrobek bude vždycky levnější a zdravější. Více o psylliu se dozvíte zde.

Zahušťování pokrmů a obalování

V řadě případů je zahušťování jídel vlastně zbytečná činnost. Stačí totiž například ctít zásadu, že v guláši má být tolik cibule jako masa. Když pak připravíte takový guláš, máte jistotu, že bude hustý i bez mouky. Při přípravě svíčkové zase stačí s přehledem k zahuštění rozmixovaná kořenová zelenina. Pokud vznikne opravdu potřeba něco zahustit, je tu škrob. Použít můžete bramborový i kukuřičný.

Jiná situace je při obalování. Výborně se dají použít rozdrcené kukuřičné lupínky. Nebo si vyrobíte těstíčko z nějaké bezlepkové mouky.

Jak v restauraci

Každý, kdo trpí celiakií, ví, že největší problém s jídlem je v restauraci nebo v různých školních a jiných jídelnách. Ačkoli vám řeknou, že jídlo neobsahuje lepek, zjistíte, že obsahuje. Je to dáno jednak použitím polotovarů, které lepek obsahují, a také neznalostí personálu. Pomůže se zde orientovat na jídla, kde je co nejméně příměsí. Obyčejně jde o steaky, grilovanou zeleninu a přirozeně bezlepkové přílohy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod