Nejlepší potraviny, které pomohou zabránit vrzání a bolesti kloubů

 Zdraví 
19. září 2019 16:20 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Co si tedy přidat do jídelníčku a přispět tak svou stravou ke snížení bolesti kloubů? Shutterstock
Současný životní styl může mít negativní dopad na celý náš organismus a tedy i na klouby. Buď se nehýbeme vůbec, nebo se hýbeme až příliš, a tak nepřiměřeně zatěžujeme naše klouby. A že je bolest kloubů velmi nepříjemná, to asi nemusíme zdůrazňovat.

Poradíme, jaké potraviny zařadit do jídelníčku, aby jste nepříjemné bolesti předcházeli či ji alespoň snížili.

Velký vliv na samotné klouby má zejména naše váha. Právě ta je jednou z příčin degenerativních změn. Nemůžeme opomenout ani akutní bolest kloubů, která nejčastěji souvisí se zraněním. A pak je tu samozřejmě i naše strava. Pokud se v ní nenachází dostatek vitamínů a minerálů pro klouby potřebných, tak je jasné, že nemohou správně fungovat. Co si tedy přidat do jídelníčku a přispět tak svou stravou ke snížení bolesti kloubů?

Středomořská strava

Možná tomu nebudete věřit, ale podle studií, ti, co žijí ve Středomoří, trpí bolestmi kloubů a záněty výrazně méně než zbytek Evropy. Rozsáhlými studiemi byla prokázána spojitost mezi středomořským způsobem stravování a bolestí kloubů. Zdejší kuchyně je bohatá na mořské plody a ryby, bylinky, ořechy, semínka, zeleninu a ovoce, luštěniny a celozrnné potraviny. Jde o potraviny, které mají příznivý vliv na celý organismus, tedy nejen na klouby. Ryby obsahují omega-3 a 6 mastné kyseliny a zdravý tuk. Ovoce a zelenina je zase bohatá na vitaminy.

Rybí olej

Stejně jako samotné ryby, tak i rybí olej je bohatý na omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které snižují bolest kloubů. Mají výrazné protizánětlivé účinky. Dopřejte si alespoň jednou týdně lososa či tuňáka. Nezapomeňte na konzumaci vlašských ořechů, které rovněž obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, a i ony přispívají zmírnění bolesti kloubů

Zelenina s košťálem

Košťálová zelenina jako zelí, kedluben, kapusta, květák či brokolice obsahuje velké množství antioxidantů, vlákniny, ale i fytolátky zvané sulforafany. Zkoumáním bylo zjištěno, že antioxidanty a hlavně poslední zmiňované fytolátky dokáží uvnitř buňky "aktivovat" až 200 genů, čímž zvyšují antioxidační ochranu organismu a blokují enzym, který způsobuje zánět kloubů.

Česnek nikdy nezklame

S česnekem totiž dokážete vyléčit velké množství zdravotních problémů. Česnek zpomaluje průběh osteoartritidy a zmírňuje bolest kloubů. Podle odborníků hraje významnou roli také při léčbě zánětu kloubů. 

Zázvorový čaj

Stejně jako česnek nám může pomoci i zázvor, zázvorový čaj či zázvorový extrakt. Bylo prokázáno, že až u 75% pacientů došlo při pravidelném pití či konzumaci zázvoru k výrazné úlevě od bolestí kloubů a snížení otoků v důsledku revmatoidní artritidy. Které potraviny byste naopak neměli konzumovat, pokud chcete být zdraví?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve