Avokádo může pomoci zvládat obezitu i cukrovku. Připravit lze i velmi chutně

 Zdraví 
13. listopadu 2019 13:33 / Mirka Malá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Avokádo lze servírovat i velmi chutně Archiv
Avokádo může podle nové studie výzkumného týmu University of Guelph pomoci v boji proti obezitě a rovněž může oddálit nebo zabránit diabetu.

Poprvé vědci dokázali, že sloučenina nalezená pouze v avokádu, může inhibovat buněčné procesy, které normálně vedou k diabetu. Při testování látky na pacientech tým vědců také zjistil, že látka byla absorbována do krve bez nežádoucích účinků na ledviny, játra nebo svaly.

Obezita jako chronický stav je hlavní příčinou diabetu 2. typu. Inzulinová rezistence u diabetických pacientů znamená, že jejich těla nejsou schopna správně odstranit glukózu z krve. Tyto komplikace mohou nastat, když mitochondrie nebo energetické energie v buňkách těla nedokážou úplně spálit mastné kyseliny. Oxidace mastných kyselin obvykle umožňuje tělu spalovat tuky. Obezita nebo cukrovka tomuto procesu brání, což vede k neúplné oxidaci.

Přírodní lék budoucnosti

Vědci objevili, že avokatin B, molekula tuku, která se nachází pouze v avokádu, brání neúplné oxidaci v kosterním svalu a slinivce břišní, aby se snížila inzulinová rezistence. Dochází tak nejen k pomalejšímu nárůstu hmotnosti, ale tělo tak lépe reaguje na inzulin. A protože vědci již provedli všechna klinická šetření, dostane se avokatin B v práškové i pilulkové formě do prodeje v zámoří už příští rok. Fungovat by měl jako doplněk stravy.

Konzumace čerstvého avokáda ale nepomáhá. Vědci tvrdí, že obsah důležitých molekul v ovoci se liší a mnohdy by pacientům neposkytlo dostatek potřebných látek. Navíc ani budoucí přírodní lék není zázračný. Vědci proto doporučují především pravidelný pohyb a zdravou stravu jako prevenci před metabolickými poruchami vedoucími k obezitě a cukrovce. Dále čtěte: Kaki je úžasně bohaté na vitaminy. Mnoho lidí však dělá při jeho konzumaci chybu.

Kupujte si vždy avokádo zralé

Vyberte už v obchodě vždy co nejzralejší plod. Poznáte ho tak, že ho jemně stisknete a nebude tvrdé jako kokos. Naopak bude lehce pružné a měkké. Pokud žádné zralé nenajdete, nechte ho dozrát dva nebo tři dny doma.

Rychlá avokádová pomazánka

Ingredience

  • 1 avokádo
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 balíček lučiny
  • 1 citron
  • špetka soli
  • špetka mletého pepře 

Postup přípravy lahodné a zdravé pomazánky

Avokádo oloupeme, rozpůlíme a vyjmeme pecku. Následně avokádo dáme do misky, zakapeme citronovou šťávou, utřeme česnek, najemno nakrájíme cibulku, osolíme, opepříme, přidáme lučinu a vše v misce pomocí vidličky vypracujeme v pomazánku.
 
Podáváme s pečivem a cherry rajčátky nebo třeba se zastřeným vejcem či volským okem. Klidně můžete pouze nakrájet avokádo na plátky a podávat. Je to lahodná a rychlá večeře, případně pochoutka pro nečekanou návštěvu.

Avokádo jako náhražka majonézy

Protože je avokádo krásně máslové (proto máslová hruška), dá se použít jako náhrada másla nebo majonézy. V kuchyni se často používá do zálivek salátů, do pomazánek nebo prostě rozmačkané místo sýra na chleba.

Čokoládový puding z avokáda

Čokoládový puding z avokáda je velmi zdravý a navíc chutná skvěle. Myslíte si, že co je zdravé, není chutné? Recept na super jednoduchý a nadmíru chutný avokádový puding vás vyvede z omylu.

Vypěstujte si vlastní avokádo

Vypěstovat z pecky můžeme prakticky cokoliv. Jak si doma vypěstovat avokádo z pecky se dočtete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008