Špatně se vám spí? Nesahejte hned po lécích, pomůže dechové cvičení i ledová voda

 Zdraví 
12. listopadu 2019 06:28 / Eva Vogelová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Pokud nemůžete spát, praktikujte dechové cvičení  Depositphotos
Máte problém usnout a spát celou noc? V tom případě jste patrně druhý den zcela bez energie, na nic se nedokážete soustředit, klesne váš výkon v práci a máte špatnou náladu. Pokud jde o dlouhodobý problém, měli byste s ním začít něco dělat, protože vám rapidně sníží kvalitu života.

Odborníci doporučují spánek v délce osmi hodin denně. Každý jedinec však ve skutečnosti potřebuje spát trochu jiný počet hodin. Někomu stačí šest hodin spánku a jiný potřebuje třeba devět.

Pokud spíte maximálně čtyři hodiny a ještě se několikrát za noc vzbudíte, nebudete se cítit dobře. Může to dojít tak daleko, že už dobrovolně budete chtít sáhnout po lécích na spaní. Předtím, než se k tomu rozhodnete, zkuste jiné způsoby, kterými byste si mohli upravit váš spánkový režim.

Přestaňte v posteli přemýšlet

Důvod, proč špatně spíte, může být prostý, možná moc přemýšlíte. Máte spoustu starostí a jste kvůli nim ve dlouhodobém stresu? Nemůžete je dostat z hlavy a přemýšlíte o nich i ve chvíli, kdy se snažíte usnout? To může být problém, protože vlivem myšlenek a stresu je váš mozek neustále ve střehu, takže se dostatečně nedokážete uvolnit, abyste mohli usnout.

Zkuste si těsně před spaním přečíst několik stran v knize, abyste přišli na jiné myšlenky. Ve chvíli, kdy cítíte, že na vás jde větší únava, knihu odložte a zavřete oči. Mohlo by vám pomoci si před spaním sepsat všechny potíže, které vás tíží. Vypustíte je ze sebe na papír a pocítíte menší úlevu.

Pokud máte ohleduplného partnera, který je ochotný vám naslouchat, těsně před ulehnutím do postele se mu vyzpovídejte. Když vám dodá pocit, že na potíže nejste sami, budete usínat s menším strachem a napětím.

Ponořte obličej do ledové vody

Před spaním se potřebujete zklidnit, aby se vám lépe usínalo. Ponořte obličej do ledové vody alespoň na půl minuty. Pokud vydržíte mít déle zadržený dech, mějte obličej ještě ponořený. Když jste pod vodou, sníží se vám krevní tlak, srdeční frekvence a uvolní to váš nervový systém.

Praktikujte před spaním dechové cvičení

Dechové cvičení by vás mělo zklidnit natolik, abyste za chvíli usnuli. Nadechněte se nosem na čtyři vteřiny, na sedm dob dech zadržte a vydechujte během osmi vteřin svištivým zvukem. Tento způsob dýchání opakujte tak dlouho, dokud neucítíte, že se vám chce spát.

Pod polštář si můžete položit usušenou levanduli, která bude stimulovat vaše čichové buňky a lépe se vám bude usínat. K lepšímu spánku vám pomůže i meditace. Naučte se ji.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47