Proč vzniká ječné zrno a co na něj perfektně zabírá?

 Zdraví 
22. listopadu 2019 10:36 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ječné zrno je velmi bolestivé Depositphotos
Ječné zrno patří mezi nejčastější onemocnění očního víčka. Za jeho vznikem stojí bakterie rodu stafylokok. I když v drtivém počtu případů nejde o nebezpečné onemocnění, dokáže ječné zrno pořádně potrápit. Oteklé oko totiž nepříjemně bolí. S ječným zrnem se naštěstí dokážete vypořádat i sami doma.

Ječné zrno způsobují bakterie, které většinou žijí na povrchu očního víčka. Jde v podstatě o zánět mazové žlázky u některé z řas na očním víčku. Projevuje se jako bulka na očním víčku, zarudnutím, pálením, otokem a bolestí.

Počáteční bílý pupínek postupně zčervená, trochu oteče a stane se bolestivým. To může trvat několik dní, ale poté ječné zrno většinou samo praskne a zahojí se. Ječné zrno umístěné na vnitřní straně víčka může někdy i po odeznění infekce po sobě zanechat malou dutinku vyplněnou tekutinou, kterou je nutné vypustit.

Rizikové faktory ječného zrna

  • Zdravotní stav – cukrovka, porucha mazových žláz, zánět slzných žláz.
  • Mastná pokožka.
  • Chování - namáhání očí (špatně zvolené dioptrie, čtení v šeru, snížená frekvence mrkání), mnutí očí znečištěnýma rukama.
  • Vnější prostředí – prach, jiné drobné částečky ve vzduchu.

Pokud míváte ječné zrno častěji, je třeba věnovat očím zvýšenou péči – jde především o správné dodržování hygieny. V optimálním případě dvakrát denně přejíždějte oční víčka vatovou štětičkou namočenou v borové vodě.

Léčba

Ječné zrno v naprosté většině případů nepředstavuje pro naše oči a zrak žádné nebezpečí, můžete ho léčit doma a po nějaké době většinou samo odezní. Za několik dní praskne, hnis nahromaděný uvnitř se vyplaví a ranka se poté kompletně zahojí. Pokud problém přetrvává déle než zhruba týden, je vhodné vyhledat lékaře, který může předepsat mast s antibiotiky nebo další léčbu.

První pomoc z domácích zásob

Úlevy od potíží s ječným zrnem docílíte přikládáním teplých obkladů. Použijte vlhké bylinné obklady - kapesník namočený do horkého heřmánkového vývaru či borové vody. Tyto obklady zároveň pomohou urychlit zrání zrna.

Při léčbě ječného zrna vám pomůže nejen heřmánek, ale také světlík lékařský. Dokáže zmírnit zarudnutí. Vyrobte si ze světlíku odvar, do kterého následně namočte kousek látky a přiložte na víčko. Postup opakujte párkrát za den.

Také kvasnice mohou pomoci s ječným zrnem zatočit. Jsou totiž zdrojem vitaminu B, jehož nedostatek může ječné zrno zapříčinit. Konzumujte tedy dostatek syrových kvasnic či potravin, které je obsahují.

Někomu se osvědčila i směs připravená z brambory, žloutku a teplého mléka. Bramboru uvařte, oloupejte a nakrájejte. Potom smíchejte se syrovým žloutkem a teplým mlékem. Vzniklou hmotu aplikujte na hadřík a ten přiložte na poškozené víčko. Postup opět opakujte několikrát za den.

Čeho se vyvarovat

Pokud už se s ječným zrnem potýkáte, snažte se oko šetřit. Nenanášejte si na postižené místo make-up a zkuste se vyhnout kontaktním čočkám – raději si na pár dní nasaďte brýle.

V žádném případě se nesnažte ze zrna vymačkat hnis: můžete tak totiž infekční bakterie jen rozšířit po oku a jeho okolí. Pokud si nebudete vědět rady, raději vyhledejte lékaře. O tom, že některé oční záněty mohou člověku trvale poškodit zrak, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008