Málokdo se v zimě ubrání suchým a popraskaným rtům. Jak je správně hydratovat?

 Zdraví 
09. prosince 2019 08:38 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Chlad rty vysušuje, péči o ně nezanedbávejte Depositphotos
Rty jsou velmi citlivé. V zimě potřebují zvláštní ochranu. Nesvědčí jim chlad, vítr, mráz ani teplotní výkyvy. Rychle se vysuší, objeví se na nich nevzhledné šupinky, začnou praskat a nepříjemně pálit. Zjistěte, jak se o své rty dobře starat, aby byly hydratované.

Praskání rtů se v zimě nevyhýbá mužům ani ženám. S péčí o ně byste měli začít teď hned a případně s ní skončit až na jaře. Pokud budete mít rty zase chvíli zdravé, neznamená, že když se o ně přestanete starat, zase vám nevyschnou a nepopraskají. Nezanedbávejte je.

Doplňte vitamin B

Nedostatek vitaminu B se může projevit špatným stavem vaší pokožky či rozpraskanými rty. Doplňte ho správnou stravou. Zařaďte do svého jídelníčku maso, zeleninu a luštěniny. Měli byste se vyhnout pití alkoholu, protože způsobuje dehydrataci a vaše rty na tom budou ještě hůř.

Rty hydratujte zevnitř

Pokud vás trápí popraskané rty, zvyšte příjem tekutin. Suché rty vám dávají najevo, že pijete málo vody. K ní můžete vypít i ovocné šťávy nebo bylinkové čaje. Snažte se během dne vypít alespoň tři litry denně a vaše rty budou hydratované a snadněji se uzdraví.

Neolizujte si rty

Vysušené a popraskané rty vás přirozeně nutí k tomu, abyste si je olizovali. Tím však jejich stav jen zhoršíte. Sliny obsahují trávicí enzymy, které rty vysušují ještě více. Olíznutí rtů je jen chvilková úleva, po ní následuje pálivá bolest.

Prokrvujte si rty

Odumřelé kůže a suchých šupinek se můžete zbavit s pomocí prokrvující masáže. Připravte si úplně nový či vydezinfikovaný kartáček na zuby. Krouživými pohyby s ním jezděte od středu rtů až po koutky. Na tuto činnost byste měli mít měkký kartáček, abyste si rty nijak nepoškodili.

Nanášejte na rty med

Med je skvělá potravina nejen na konzumaci. Pomůže vám totiž i s rozpraskanými rty. Naberte si ho ze sklenice prstem a jemně naneste na vysušené rty. Vytvořte na nich velkou vrstvu. Zhruba po patnácti minutách ji opláchněte.

Vyzkoušejte sílu salátové okurky

Okurka obsahuje velké množství vody, takže vaše rty hydratuje. Nastrouhejte ji a naneste na rty. Nechte ji působit zhruba patnáct minut. Hned poté si své rty umyjte vodou a natřete jelením lojem. Dále čtěte: Víte, že každodenní sprchování není zdravé?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47