Trpíte zimomřivostí? Zjistěte, co vám pomůže

 Zdraví 
11. prosince 2019 07:14 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zimomřivý jedincům je často zima i doma Depositphotos
Každý jedinec má tepelnou regulaci nastavenou trochu jinak. Někomu je neustále horko a letní horka nemá rád. Existují však jedinci, kterým je často zima a mají velmi rádi teplo. Lidé, kteří jsou zimomřiví, trpí zejména v zimním období. Když přijdou z venku dovnitř, často jim dlouho trvá, než se dokáží zahřát. Pokud patříte mezi ně, zjistěte, co vám pomůže.

Chodíte doma s teplými ponožkami a během dne se balíte do deky, abyste nezmrzli? Vaše topení možná doma praská ve švech, aby vám bylo konečně teplo. Zimní období vám vůbec nesvědčí a nejraději byste se odstěhovali do teplých krajích. Zimomřivost může být příznakem některých zdravotních potíží, ale většinou jde pouze o nastavenou termoregulaci těla. Zimomřivostí častěji trpí ženy.

Otužujte se

Lidé, kteří mají příliš rádi teplo, většinou o otužování nechtějí nic slyšet. Z krátkodobého hlediska vás studená voda sice nezahřeje, ale váš organismus si časem zvykne na nižší teploty. Díky tomu už vám nebude neustále taková zima. Když vylezete ze studené sprchy, rychleji se zahřejete, pokud hned skočíte pod deku. S otužováním můžete začít pozvolna. Nejprve se sprchujte vlažnou vodou a poté její teplotu snižujte.

Nezanedbávejte pohyb

Pokud neustále sedíte v kanceláři u počítače, nikdy se nezahřejete. Během pohybu se vám rozproudí krev v celém těle a začne vám být teplo. Ideální by bylo, kdybyste běhali a posilovali. Narostou vám svaly, které samy o sobě produkují teplo. Pokud se vám do pravidelného cvičení v zimě nechce, můžete si doma alespoň občas zacvičit. Po chvíli vám bude větší teplo.

Nenoste upnuté oblečení

Nosíte během zimy upnuté oblečení? Možná vám sluší, ale teplo vám v něm rozhodně nebude. Těsné oblečení zabraňuje dostatečnému prokrvování a kvůli tomu vám je větší zima. Měli byste se vyvarovat i oblečení z umělých vláken. Vyzkoušejte termo prádlo.

Doplňte železo

Železo pomáhá rozvádět do těla kyslík, takže vám díky němu bude tepleji. Najdete ho třeba v brokolici, hořké čokoládě, sušeném ovoci, ořechách nebo dýňových semínkách. Pokud k němu doplníte ještě vitamin C, bude to ideální. Ženám během menstruace často chybí železo a cítí velkou zimu, takže pro ně tato rada platí obzvlášť. Dále čtěte: Trápí vás v zimě vysušené a popraskané rty? Začněte o ně správně pečovat.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve