Perličky, které se vážou k nejoblíbenějším vánočním pohádkám

 Retro 
18. prosince 2019 20:46 / Terezie Zamlynová
  5
📷
9 fotografií v galerii
Pohádky, bez kterých by nebyly ty pravé Vánoce Archiv
Pokud je seřadíme podle roku natočení, začít musíme Pyšnou princeznou, pokračovat Princeznou se zlatou hvězdou a skončíme Popelkou. Perličky, které se k nim vážou, jsou přitom s ohledem na popularitu těchto filmů nadčasové.

Pyšná princezna, natočená v roce 1952

Už dávno se ví, že během natáčení zajiskřila láska nejen mezi pohádkovým králem Miroslavem a princeznou Krasomilou, ale rovněž mezi jejich představiteli. Alena Vránová (princezna) se pak tedy rozvedla s básníkem Pavlem Kohoutem a za (krále) Vladimíra Ráže se provdala. Bylo to v 50. letech a neobešlo se to bez skandálu, politiky a skutečně vážných problémů pro oba zamilované.

O absurditě doby vypovídá i to, že komunističtí kontroloři vyškrtli z původního scénáře pohádky všechna kouzla. Tvůrci filmu si obhájili alespoň zpívající květinu.

Za zmínku stojí i fakt, že ve scéně, v níž Krasomila hází míč přes bránu Miroslavovi, stojí ve skutečnosti jeden z nich na zámku Hluboká a druhý na zámku v Třeboni. Také kulisy pro Půlnoční království si filmaři vybrali právě v Hluboké nad Vltavou, zámek krále Miroslava ztvárnila Telč.

Nejoblíbenější pohádková princezna

Věděli jste ale, že Alena Vránová se v roce 1997 na MFF v Karlových Varech stala vítězkou ankety o nejoblíbenější pohádkovou princeznu?

Pohádka byla velmi úspěšná v kinech, na televizní obrazovky vstoupila 13 let po natočení.

Princezna se zlatou hvězdou, natočena v roce 1959

Ani tato nádherná pohádka nevznikala jen v klidu a pohodě. Během jejího natáčení došlo hned ke dvěma nebezpečným zraněním, v ohrožení bylo i obsazení role princezny Lady. Psali jsme také: Cenzorům za minulého režimu nic neuniklo. Víte, proč bránili Světákům, Básníkům i Pyšné princezně?

Chybělo tak velmi málo a tato česká vánoční klasika mohla vypadat úplně jinak. Marie Kyselková, která si zahrála roli princezny Lady, byla totiž náhradnicí původně obsazené herečky Miriam Hynkové. Ta vak bohužel před natáčením vážně onemocněla.

Šanci zahrát si titulní roli měla přitom i manželka Josefa Zímy, Eva Klepáčová. Tu známe z role Káči v (též o Vánocích pravidelně vysílané) v pohádce Hrátky s čertem. Jenomže ta byla již v pokročilém stádiu těhotenství. A tak tedy roli získala Kyselková. Aby toho nebylo málo, i ona byla též v jiném stavu. Díky šikovnosti kameramanů to však nakonec není v žádném záběru poznat. Čtěte také: Jaké tajemství během natáčení skrývala krásná princezna Lada?

Martin Růžek, který hrál v pohádce nezapomenutelného krále Kazisvěta, se jednou svěřil, že se ho několik dalších let kvůli této roli bály děti, jelikož se domnívaly, že je zlým hrdinou i ve skutečném životě.

Vážný úraz i oslava

K vážnému úrazu během natáčení přišel představitel krále Hostivíta, František Smolík. Ve scéně, kdy ho přijde ráno pozdravit princezna Lada, mu korunkou téměř vypíchla oko. K dalšímu zranění pak došlo také během natáčení šermovací scény. Josef Zíma na jejím konci zlomí meč. Udělal to, ale bohužel si přitom rozřízl kůži na stehně. Čtěte také: Pyšná princezna je nejoblíbenější česká pohádka všech dob. Hercům ale pohádkový život nepřinesla.

Komplikací zejména pro maskérky pak bylo u Josefa Zímy i to, že celou noc před natáčením první milostné scény s princeznou Ladou oslavoval narození dcery Zuzanky. Nespal tedy prý ani minutu, což se na jeho vzhledu dost podepsalo a bylo třeba pečlivého líčení, aby mohl před kameru.

Popelka – natočená v roce 1969

Není tak výpravná jako později natočené Tři oříšky pro Popelku, ale i při jejím vzniku se sem tam tvůrci zapotili. Nutno dodat, že natáčení tohoto snímku netrvalo ani celý měsíc.

V celém filmu si lze všimnout, že jsou využívány celkem tři poměrně dost odlišné střevíčky, i když jsou vydávané jako jeden a ten samý. A tak si sestra Popelky zkouší střevíček se světlou podrážkou a malým podpatkem, kdežto Popelka zkouší střevíček s černou podrážkou a vysokým podpatkem. Když princ zvedá ztracený střevíček ze schodu, drží pak v ruce střevíček s brokátovou podrážkou.

Možná ne úplně známým faktem je, že herec Milan Chladil prosazoval do role Popelky původně Milušku Voborníkovou, režisérka Vlasta Janečková si ale vybrala tehdy teprve sedmnáctiletou Evu Hruškovou.

Nepřehlédnutelná herečka Dana Hlaváčová, která ztvárňuje v tomto provedení pohádky Dorotu, si stejnou roli zlé sestry zopakovala i ve filmové variaci příběhu Tři oříšky pro Popelku z roku 1973. Čtěte také: Jak se točila pohádka Tři oříšky pro Popelku a co všechno byli nuceni tvůrci zakamuflovat?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve