Sedmá dětská nemoc je u nás překvapivě rozšířená. Je dobré znát její příznaky

 Děti 
24. ledna 2020 08:12 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sedmá nemoc je rozšířeným virovým onemocněním Pinterest
Sedmá dětská nemoc, nebo-li syndrom ruka-noha-ústa, je u nás překvapivě velmi rozšířenou dětskou virovou nemocí, která se k nám ale rozšířila poměrně nedávno, až v devadesátých letech minulého století. Je vysoce nakažlivá.

Syndrom ruka, noha, ústa, kterému se přezdívá sedmá dětská nemoc, se nejčastěji vyskytuje u dětí od jednoho roku výš. Tedy ve věku, kdy si děti nejraději a nejčastěji strkají ruce do pusy. Nejčastějším původcem sedmé nemoci je virus coxsackie A sérotyp 16, který se do těla dítěte dostává zejména ústy ze špinavých rukou nebo spolu s jídlem.

Nemoc se navíc šíří kontaktně z osoby na osobu, takže nejohroženějšími jsou děti ve školkách a školách. S přibývajícím věkem se děti proti sedmé nemoci stávají imunní, nicméně syndrom ruka, noha, ústa může postihnout i dospívající osoby nebo dospělé lidi.

Příznaky sedmé nemoci

Mezi hlavní příznaky patří horečka, bolest v krku, únava a především pak bolestivé červené pupínky, které vypadají jako malé puchýřky na jazyku, dásních a jinde v ústech, červená vyrážka na ploskách nohou a dlaních. Dochází rovněž ke ztrátě chuti k jídlu. Inkubační doba syndromu ruka, noha, ústa je tři až šest dní.

Častým prvním příznakem syndromu je horečka, následovaná bolestmi v krku a nechutenstvím. Asi po dvou dnech se následně začínají objevovat bolestivé pupínky v ústech a hrdle a za další jeden až dva dny se objeví i vyrážka na ploskách nohou a dlaních rukou.

Mezi komplikace sedmé nemoci se řadí především dehydratace, protože kvůli bolestivým pupínkům v ústech a krku děti většinou odmítají jíst a pít. V obzvlášť tězkých případech se ze sedmé nemoci může vyvinout virová meningitida, tedy zánět mozkových blan, popřípadě také encefalitida, vážný zánět mozku.

Prevence sedmé nemoci

Nejdůležitější prevencí je časté mytí rukou, což se v případě, že vaše dítě chodí do školky, dá jen těžko sledovat. O to důležitější je učit děti už od útlého věku správným hygienickým návykům. Naučte je, jak se správně mýt a jak dodržovat základní hygienické návyky. Vysvětlete jim, proč není dobré strkat si prsty, ruce či jiné předměty do úst.

Také ve vaší domácnosti by měl panovat alespoň základní pořádek, protože děti rády všechno osahávají. Rovněž nezapomeňtě udržovat čisté jejich hračky, které často končí právě v jejich ústech.

Pokud přesto vaše dítě syndromem ruka, noha, ústa onemocní, nechte ho doma dostatečně dlouho a nespěchejte s jeho návratem do školky nebo do školy. Dítě by mělo být doma, dokud horečky neodezní a všechny boláky a vyrážka v dutině ústní a na končetinách se nezahojí. Dále čtěte: Čím dříve nastoupí vaše dítě do školky, tím častěji bude nemocné.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod