Co vám o těle prozradí rty

 Zdraví 
22. ledna 2020 08:30 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Suché rty mohou značit, že nepijete dostatek tekutin  Depositphotos
Rty jsou velmi citlivé, mají několik set tisíc nervových zakončení. Jde o jedno z nejcitlivějších míst na lidském těle. Podle toho, v jakém stavu jsou, poznáte, co se děje s vaším tělem. Můžete přijít i na to, že se u vás začínají projevovat nějaké zdravotní potíže. Zjistěte, co o vás vaše rty prozradí.

Rty vám mohou sdělit, že s vaším tělem není něco v pořádku. Na základě jejich stavu můžete odhalit, co vašemu tělu chybí a věnovat mu větší pozornost. Rtům byste také měli věnovat péči, aby vypadaly svěží a vláčné.

Kruh okolo rtů

Udělal se vám červený kroužek okolo rtů? Patrně se jedná o dermatitidu. Příčinou nevzhledného kruhu je většinou alergie na různé potraviny. Může jít o mléko, sóju, lepek, pšenici, jablka nebo dokonce i čaj.

Můžete být alergičtí i na kyselinu benzoovou, kterou obsahují slazené nápoje. Zaměřte se na svůj jídelníček. Vynechejte některé alergeny a uvidíte, zda vám kroužek okolo rtů zmizí.

Nezvyklá barva rtů

Rty jsou zbarvené díky krvi a podkladové tkáni. Pokud vám rty najednou začaly blednout, zbystřete. Znamená to, že není něco v pořádku s vaším krevním oběhem. Bledé až bílé rty mohou znamenat, že máte anémii, nízkou hladinu cukru v krvi či vám chybějí vitaminy.

Dále můžete trpět poruchou štítné žlázy. Pokud bledost rtů doprovázejí ještě další nepříznivé tělesné příznaky, navštivte raději lékaře. Můžete mít ještě namodralé rty, což znamená, že v krvi nemáte dostatek kyslíku.

Černé skvrny

Černé skvrny jsou na rtech poměrně ojedinělým jevem. Nemusíte se však hned děsit. V nejčastějších případech jde o hyperpigmentaci, která není nijak nebezpečná. Skvrnky mají spíše tmavě hnědou barvu a objeví se vám postupně i na tvářích a čele. Další příčinou skvrn může být nadměrné přijímání železa z potravin.

Popraskané rty

Se suchými a popraskanými rty se někteří lidé setkávají velmi často. V některých případech je tento stav způsobený čistě pouze počasím. Někdy za to může silný a dlouhodobý stres. Pokud vám není v poslední době psychicky dobře, vaše rty vám to dávají najevo.

Pokud máte popraskané rty, které vás navíc ještě svědí, může jít o alergii. Nejčastější příčinou suchých rtů je to, že nemáte dostatečně hydratované tělo. Váš organismus vám dává najevo, že pijete málo tekutin. Dále čtěte: Potíte se i v zimě? Změňte jídelníček.

Témata: barva, skvrny, kruh
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod