Tvar a barva stolice prozradí hodně o vašem zdraví. Poznejte, kdy je dobré vyhledat lékaře

 Zdraví 
16. února 2020 17:03 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hodí se poznat, kdy je dobré vyhledat lékaře kvůli barvě a konzistenci stolice Depositphotos
Téma sice nepříjemné, ale užitečné. Víte, co všechno vaše stolice prozradí o vašem zdraví? Pokud ne, tak určitě pokračujte ve čtení.

Vyměšování patří k životu. A o tom, jak jsme zdraví, vypovídá náš „produkt“. Znát některé důležité věci o správné podobě stolice znamená na jedné straně zbavení se zbytečných obav, ale na straně druhé také včasné odhalení závažného problému.

Tvar a konzistence

Existuje celá škála možností od zácpy až po průjem. Je vhodné si uvědomit, že v průběhu života se může to, co je obvyklé, měnit. Děje se tak v závislosti na našem zdraví i na tom, co obvykle konzumujeme. Některé výkyvy jsou dány aktuální dietní chybou, jiné charakterizují náš zdravotní stav. Zácpa se projevuje ve formě tuhých bobků velikosti vlašského ořechu, případně stolicí obvyklého tvaru, ale tvořenou zřetelně oddělenými částmi. Správná stolice by měla mít kompaktní tvar, na povrchu může být mírně rozpraskaná, ale nemusí. Naopak průjem se vyznačuje ztrátou kompaktnosti a v krajním případě je tvořen vysloveně vodovou stolicí.

Barva

Někdy je barva stolice ovlivněna přijímanou potravou. Různá barviva, umělá i přírodní, jsou schopna stolici zbarvit i velmi výrazně. Známá je v tomto červená řepa, ale třeba také špenát i jiná zelenina. Pokud ale nevíme o těchto důvodech, měla by nás každá odchylka v barvě varovat. Zejména je vhodné vědět, že když se stolice zbarví do výrazně černé barvy, je na vině s největší pravděpodobností krvácení v horních částech trávicího traktu. Může jít o krvácení z žaludečních vředů či krvácení v tenkém střevě. Bílá stolice znamená špatnou funkci jater či velký problém se žlučníkem. Zelená stolice signalizuje infekci či zánět. Stolice jakoby mastná a žlutavá pak upozorňuje na špatné trávení tuků při absenci žlučníku, případně chronickou pankreatitidu či celiakii. Zvláštní kapitolou je objevení krve ve stolici. Může jít o hemoroidy nebo třeba o karcinom.

Zápach

Při správně fungujícím zažívání by neměl být zápach stolice příliš výrazný. Zápach se stupňuje s tím, jak se špatně trávená potrava ve střevě rozkládá vlivem působení bakterií a kvasinek. Tento proces má na svědomí nejen zvýšení zápachu, ale také nadýmání. Na vině může být špatná funkce některých orgánů, ale i špatné kousání stravy nebo strava příliš bohatá. Konzumace masa tyto potíže zvyšuje, zelenina naopak působí proti zápachu, byť někdy způsobuje nadýmání. Více o nadýmání a jak se ho zbavovat, najdete v článku zde.

Když je něco v nepořádku

Jakmile se u vás objeví nějaký problém v oblasti zažívání, měli byste zvážit jeho možné příčiny. Jestliže šlo o dietní chybu, je řešení prosté. Uvařte si mátový čaj a jezte lehká jídla. Pokud ale jde o déletrvající problém bez zřetelné příčiny, určitě neváhejte a navštivte lékaře. Můžete tak předejít závažným stavům a rozvoji nebezpečných onemocnění.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve