Opožděné nebo špatné mluvení dětí není dobré podceňovat

 Děti 
20. února 2020 11:47 / Mirka Malá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Mluví vaše dítě špatně? Pak může jít o poruchu komunikace Depositphotos
Zpoždění nástupu mluvení u dětí je druhem poruchy komunikace. Vaše dítě může být jazykově opožděné zejména tehdy, nenaplní-li jisté mezníky vývoje řeči pro svůj věk. Může tak mít nejen potíže s vyjadřováním, ale i s porozuměním druhým.

Důvodů pro to, že vaše dítě nemluví úměrně svému věku, může být více. Děti mohou mít problémy s vnímáním, tedy s porozuměním jazyku jako takovému, nebo se může jednat o poruchu vyjadřování.

Mezi běžné příznaky poruchy komuninace patří situace, kdy dítě vůbec nepoužívá žádná jednoduchá slovíčka ve věku 15 měsíců, nemluví ve věku 2 let, je neschopné mluvit alespoň krátkými větami ve věku 3 let, a dále má potíže plnit vaše pokyny, špatně vyslovuje a artikuluje, nedokáže spojit slova do věty, popřípadě některá slova ve větě vynechává.

Co za to může?

Pokud se nejedná o závažné zdravotní problémy, většinou za problémy s mluvením u dětí stojí psychosociální problémy. Tedy zejména fakt, že jsou děti v rodině zanedbávány či stresovány.

V závažnějších případech se může jednat o duševní postižení. Například dyslexie a další poruchy učení vedou v některých případech k poruchám komunikace. Podobné je tomu u autistických dětí a samozřejmě i u těch, které mají poruchy sluchu.

Nejvíce ohroženými skupinami jsou pak děti, které se narodily předčasně, měly nízkou porodní váhu a v neposlední řadě sociální situace v rodině není ideální.

Jaká je léčba?

Pokud rodiče mají podezření, že s komunikací jejich dítěte není něco v pořádku, rozhodně by měli vyhledat lékaře. Po sérii specializovaných vyšetření mohou lékaři určit příčinu a navrhnout patřičnou léčbu, jejíž nedílnou součástí určitě bude logopedická terapie.

Výhled na nápravu jazykově opožděného dítěte se bude lišit v závislosti na jeho konkrétním stavu a věku. Některé děti dohoní své vrstevníky v řádu jednoho roku. Jiné děti mají větší potíže s překonáním jazykového opoždění a později se mohou potýkat s většími problémy. Ve škole budou mít potíže se čtením a rovněž s chováním, protože se v kolektivu nebudou cítit dobře.

Zkrátka, včasná léčba může pomoci zabránit dalším problémům v rozvoji vašeho dítěte, jako jsou sociální a emoční problémy a potíže s učením. Dále čtěte: Jak poznáte, že má vaše dítě ADHD.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod