Čeho si všímat, pokud jste si objevili mateřské znaménko

 Zdraví 
29. března 2020 15:53 / Hana Jordánová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Při jakékoliv změně znaménka vyhledejte lékaře Deposithotos
Patrně neexistuje nikdo, kdo by neměl alespoň jedno mateřské znaménko. V běžné populaci je však normální, že jich lidé mají hned několik na různých místech těla. Můžete je mít na dlaních, na rukách, nohách, na krku, zádech i v obličeji. Některá mohou být dokonce důmyslně skrytá ve vlasech.

Ačkoliv toho o znaménkách víme mnohé, stále existuje poměrně široká skupina lidí, kteří se o ně cíleně nestarají. To může být osudová chyba. Tyto nenápadné skvrnky se totiž mohou poměrně lehce v dospělosti transformovat ve smrtící zabijáky. Nebezpečí se zvětšuje hlavně s přibývajícím sluncem, které může bujení "rozjet".

Co je mateřské znaménko?

V podstatě jde o pigmentovou změnu, která může být jen opravdu změnou pigmentu, ale někdy má kůže nejen jinou barvu, ale i jinou strukturu a je lehce vyvýšená.

Mateřská znaménka jsou buď vrozená, nebo postupně získaná. Někteří je považují za znamení krásy, jiní by dali cokoliv za to, aby se jich zbavili. Oběma skupinám by však měla být vlastní jejich ochrana. Tyto malé tečky totiž mohou být za některých okolností životu nebezpečné. Proto je nutné každé znaménko bedlivě pozorovat.

Kontrolovat bychom měli především ta znaménka, která vznikají během života, a především ta nová po slunění v létě. Bývají to i velmi nenápadná, ohraničená ložiska různých velikostí - od velikosti bodu, čočky až do průměru několika centimetrů. Dalším znakem těchto nových znamének je, že bývají v úrovni kůže, když po nich přejedete, tak je nenahmatáte. Každopádně jakékoli měnící se znaménko by měl vidět kožní lékař. Jasně i nejasně ohraničené útvary mívají světle až tmavě hnědou barvu, někdy až dočerna, vzniklé je třeba hlídat, nejlépe pod lékařským dozorem, protože se jedná o tzv. dysplastické pigmentové névy, které patří do skupiny znamének, která se někdy mohou, ale nemusí, zvrhnout do zhoubného nádoru - tzv. maligního melanomu.

Mateřské znaménko na kůži mají i novorozenci

Někdy si rodiče už po několika dnech či týdnech věku dítěte všimnou drobné nebo větší jasně červené a ostře ohraničené skvrnky, která může být umístěna kdekoli. Nemusíte se ale ničeho obávat či panikařit. Dítě tato změna nesvědí, nebolí, ale také nemizí, naopak roste s dítětem. Léty většinou bledne, takže v dospělosti bývá méně nápadná. Při prohlížení vidíme často pouhým okem, že skvrnu protkávají tenoučké cévky, z nichž se opravdu celý útvar skládá. Nazývá se odborně hemangiom a je to naprosto nevinný nádorek složený z vlásečnic. Nikdy se nestává zhoubným a v kojeneckém věku se jej lékaři nepokoušejí odstranit. To lze udělat v pozdějších letech, kdyby pro své umístění, například v obličeji, představoval kosmetickou vadu. 

Čeho si všímat?

Každého spíše znervózňují hmatatelná mateřská znaménka, která nebývají nebezpečná, ale právě aktivní dysplastické névy člověk snáze přehlédne. Vystouplá znaménka mohou vypadat nevzhledně, ale ve většině případů jsou nezhoubná oproti těm, která nenahmatáme. Ta mohou být malá, nenápadná, ale při bližším zkoumání a sledování často uvnitř mění barvu. Takové znaménko začne tmavnout, pak se může plošně rozšiřovat do okolí, zdrsňuje se jeho povrch, může svědit, i v určitém stadiu se může i začít vyvyšovat nad kůži. To jsou nebezpečné aktivní névy.

Nezapomeňte si prohlížet všechna znaménka, i ta, která jsou na místě dráždění prádlem - v oblasti pasu, podprsenky - nebo tam, kde třeba nosíte tašku přes rameno či máte hodinky, ale i ve vlasové části hlavy, kde může být znaménko drážděno kartáčem na vlasy. Mateřská znaménka se objevují i na plosce nohy či pod nehtem!

Tmavá plochá znaménka jsou rizikovější

Pokud se znaménko změní, zejména pokud změní barvu, tvar, zvětší se nebo krvácí, zbystřete. Některá mateřská znaménka mohou přejít ve zhoubný kožní nádor – melanom. Problém se naštěstí ale vyskytuje jen u malého množství pigmentových znamének. Ta lze obecně rozdělit na vyvýšená mateřská znaménka nebo tmavá plochá znaménka. U prvně jmenovaných ke zvrhnutí k melanomu dochází jen výjimečně.

V dospělosti může hrozit nebezpečí

Nádory vzniklé z mateřských znamének na kůži se ovšem v některých případech mohou rozrůstat do lidského těla. Kožní specialisté radí: „Je lepší přijít desetkrát zbytečně, než jednou pozdě“. Pomoc odborníka by měl vyhledat co nejdříve člověk, který shledá u znaménka na svém těle v krátkém časovém intervalu zvětšení, problednutí okolní kůže nebo její ztmavnutí, nepravidelnosti v pigmentaci či svědění. Specialisté rovněž radí: „Chraňte se před nadměrným sluněním, spálením kůže. Jestliže zpozorujete na těle bulku, mateřské znaménko, které změnilo tvar, velikost a nebo barvu, navštivte okamžitě lékaře.“

Nové změny na kůži

Mateřské znaménko nemusí znamenat žádný problém, zpozornět byste měli, pokud se změní nebo se vytvoří nové. Každý by měl sledovat, zda mu na kůži nevznikají nové útvary. Často se tak děje například v souvislosti s velkým vystavováním se slunci nebo jako následek pobytu v soláriu, nemusí ale mít žádné zjevné příčiny. Změny na kůži neboli vznikající nová znaménka se nejvíce objevují na obličeji, krku, dekoltu a na hřbetech rukou.

Kdy jít k lékaři?

Pokud se cokoli na kůži mění, je nutné vyhledat kožního lékaře. To, zda je znaménko, respektive změna na kůži, nebezpečné, zhodnotí dermatolog, nejlépe pomocí přístroje. Na nádor je důležité přijít včas – jejich metastázy se šíří velmi rychle, v řádu měsíců. Ohroženější jsou lidé se světlými vlasy a kůží a ti, kteří mají po těle spoustu pih a znamének. Pokud se znaménko vytvořilo v místě, kde je drážděno oděvem, nebo když hrozí poranění vzhledem ke specifickému pracovnímu nebo sportovnímu pohybu, je opět nejlepším řešením podstoupit zákrok jako prevenci. V případě, že se mateřské znaménko zvrhlo v melanom, který ale byl podchycen včas, pravděpodobnost vyléčení je téměř stoprocentní.

Odstranění

Způsobů je několik, nejjistější je však odstranění skalpelem. Tkáň se totiž dá po vyjmutí vyšetřit, čímž se potvrdí nebo vyvrátí rakovinové bujení. Po zákroku sice zůstane malá jizva, která se však dá v dnešní době odstranit laserem.

Laserem se dá odstranit také znaménko samotné, kdy jizva bývá téměř neviditelná. Po tomto zákroku se však znaménko nedá vyšetřit, proto se k tomuto způsobu lékaři uchylují pouze v případě, že jsou znaménka v pořádku a jedná se tedy jen o kosmetickou vadu. Oba způsoby se provádějí ambulantně.

Menší znaménka si však můžete odstranit i doma a navšívit lékaře až tehdy, když tento způsob selže. Jak na domácí odstraňování znamének jsme psali zde.

Co dělat po zákroku?

Jako po každém zákroku vznikne i po chirurgickém odstranění znaménka jizva, ke které se musíme chovat stejně jako ke každé jiné.

  • Vyhýbejte se větší fyzické námaze, i sportu.
  • Pokožku ošetřujte mastným krémem a provádějte tlakové masáže, aby jizva byla méně viditelná.
  • Nekoupejte se v bazénu.
  • Minimálně následující léto se vyhněte slunění, aby vám nezůstaly nepříjemné pigmentace.

Prevencí se dá mnoho zachránit. Je dobré se zbytečně neslunit, používat krémy s ochranným faktorem a nenavštěvovat pravidelně solária. K prevenci také patří odstranění mateřského znaménka na místech, kde dochází k opakovanému dráždění kůže. Jak již bylo zmíněno na začátku – znaménka máme všichni, tudíž bychom alespoň 1x za 1 - 2 roky měli navštívit dermatologa a nechat si znaménka nechat vyšetřit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod