Může se koronavirus přenášet konzumací potravin?

 Zdraví 
01. dubna 2020 15:53 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Epidemie ochromila život nejen v naší zemi Depositphotos
O koronaviru se toho zatím příliš neví. O to větší je prostor na různé spekulace či domněnky. Zatím víme, že se jedná o respirační virus, který se šíří zejména kontaktem s nakaženou osobou. Tento kontakt zahrnuje mluvení, kýchání, kašlání, ale třeba i pouhé podání ruky a podobně. Může se ale virus přenášet i potravinami?

Epidemie ochromila život nejen v naší zemi, ale doslova na celé planetě. Lidé se v souvislosti s epidemií zajímají, jak je to s přenosem viru na potraviny a zda je možné se jimi nakazit. Pojďme si dostupné informace shrnout.

Může být virus na potravinách?

Dle současných znalostí přenosu koronavirů a jejich nízkou schopností přežít ve venkovním prostředí je nepravděpodobné, že by dovážené zboží, jako potraviny a podobně mohly být zdrojem infekce. Obecně platí, že lidské koronaviry nepřežívají na suchém povrchu. Přesto se virus může na potravinách na omezenou dobu uchytit. Dobrou zprávou je, že koronavirus zničíte, když potravinu tepelně upravíte. 

Jak správně dezinfikovat potraviny?

Bojíte se přenosu viru z potravin, pokud se jich nemocný dotýkal? Balené potraviny, tedy jejich nepropustné obaly, můžete otřít mýdlovou vodou nebo roztokem etanolu. Zeleninu a ovoce stačí dobře omýt mýdlem a vodou. Nebalené pečivo můžete nechat rozpéct v troubě, mikrovlnce nebo toustovači. Potraviny obecně stačí tepelně upravit. Samozřejmě je lepší, když s potravinami pracujete v rukavicích a ihned umyjete i použité náčiní. 

A může se virus přenášet konzumací potravin?

To nás zajímá asi ze všeho nejvíce. Bylo by možné se konzumací potravin nakazit? Předchozí zkušenosti s onemocněním SARS a MERS naznačují, že by se nový koronavirus mohl přenášet ze zvířat na člověka, ale přenos potravinami je nepravděpodobný. Dosud se neprokázalo, že by k tomu u nového koronaviru došlo. Výzkumy s cílem zjistit zdroj ohniska, rozsah šíření infekce a způsoby přenosu však dále pokračují. WHO doporučuje pravidelné mytí rukou a hlavně pečlivou tepelnou úpravu masa a vajec. Hygiena je důležitá, aby se zabránilo případné křížové kontaminaci mezi syrovými potravinami a již hotovými vařenými pokrmy.

Jak dlouho vydrží virus na vzduchu, kovu či plastu? 

Přenos je možný také předměty čerstvě kontaminovanými sekrety infikovaného člověka, proto je nutné přenosu těmito způsoby všemožně zabránit. Podle epidemiologů a vědců se virus může šířit na vzdálenost cca 4,5 metru a předpokládalo se, že ve vzduchu je schopen přežít až 30 minut. Nicméně nedávná studie říká, že je virus životaschopný až 3 hodiny na vzduchu, až 4 hodiny na mědi, až 24 hodin na papíru a na plastu a nerezové oceli dokonce 2 až 3 dny. Tato studie však zatím nebyla přezkoumána. Nicméně opatrnosti v této situaci není nikdy dost. Je tedy důležité udržovat i v domácnostech hygienu na vysoké úrovni. Jak dlouho se udrží COVID-19 v tkaninách a co dělat s oblečením po návštěvě supermarketu. Čtěte více.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47