V době koronaviru si musíme pedikúru dělat sami. Využijte triky profíků

 Krása 
08. dubna 2020 14:30 / Marie Popelková
  2
📷
5 fotografií v galerii
I během karantény mohou vaše chodidla vypadat dobře Depositphotos
Mimořádná opatření kvůli koronavirové pandemii dolehla nejen na kadeřnice či kosmetičky, ale také na pedikérky. Tyto služby jsou tak nyní nedostupné. Pokud tedy s ošetřením vašich nožek nehodláte už déle čekat, nezbývá vám nic jiného, než se do toho pustit sami.

Zanedbávat péči o nohy by lidé neměli ani v době koronaviru. Čisté a hezky upravené nohy včetně nehtů by totiž měly být vizitkou každého z nás. Když si teď nemůžete na pedikúru zajít do salonu, využijte zázemí své koupelny a směle se pusťte do práce. Když víte, jak na to, zvládnete si svá chodidla ošetřit i svépomocí.

Začněte horkou lázní

Ze všeho nejdřív si připravte horkou lázeň. Koupel by měla trvat zhruba 10 – 15 minut. Do vody přidejte koupelovou sůl nebo trochu oleje, aby se kůže začala zvláčňovat. Pro změkčení kůže můžete přidat ještě pár kapek citronu.

Po koupeli je důležité, abyste nohy pořádně osušili, hlavně mezi prsty, abyste snížili riziko vzniku plísní. Té se totiž nejvíc daří ve vlhkém prostředí.

Pomůže pemza i pilník

Dokud jsou nohy měkké, začněte odstraňovat zrohovatělou kůži. Ideální je na to pemza, případně skleněný pilník, který má tu výhodu, že je jemnější a dá se snadno omývat. Rozhodně však nepoužívejte žiletky nebo břitvy. Pokud s těmito nástroji neumíte perfektně zacházet, můžete se snadno zranit.

Nejvíce pozornosti byste měli věnovat patám, které se namáhají chůzí, a tak na nich dochází k nejčastějšímu zrohovatění svrchní části pokožky. Po odstranění kůže nezapomeňte nohy ještě jednou omýt.

Peeling pro dokonalou jemnost

Jestliže chcete mít nohy ještě jemnější, dalším krokem je peeling. Speciální peeling nohy skvěle zbaví zbytků staré kůže. Pořídit si můžete už hotový přípravek, ale klidně si peeling vyrobíte i doma.

Peeling s pečujícím kokosovým olejem

Kokosový olej a cukr je dokonalá kombinace, která vašim nohám udělá moc dobře. Co budete potřebovat?

  • 50 ml kokosového oleje (tento olej taje až při teplotě 26 °C, proto ho před přípravou peelingu rozpusťte)
  • 100 g cukru
  • éterický olej z gardénie nebo ylang-ylangu, výborná je i levandule

Do misky oleje přimíchejte cukr a vybrané aroma. Vzniklým peelingem nohy pěkně promasírujte.

Péče s vůní kávy

K vyrobení peelingu na nohy můžete použít také vychladlou kávovou sedlinu neboli lógr. Co budete potřebovat?

  • kávovou sedlinu/lógr alespoň z 1 šálku kávy (čím víc, tím líp)

Vychladlou kávovou sedlinu si vemte s sebou do sprchy a použijte ji jednoduše k masáži chodidel. Kofein obsažený v lógru vám navíc pomůže i v boji s celulitidou, tak si jej rovnou vmasírujte na problémové pertie, jakými jsou například stehna.

Mandlovo-medový peeling

Výborný je také peeling z mandlového oleje a cukru ochucený vanilkou. Co budete potřebovat?

  • 50 ml mandlového oleje
  • 20 ml tekutého medu
  • 100 g cukru
  • vanilková esence nebo vanilkový éterický olej

Do misky oleje přimíchejte cukr, med a vybrané aroma. Vzniklým peelingem nohy pěkně promasírujte.

Nezapomeňte na nehty

Jakmile máte chodidla ošetřena, je čas věnovat svou pozornost nehtům. Ženy by se měly pomocí odlakovače zbavit starého laku a všichni bez rozdílu pohlaví by si pak měli nehty zastřihnout. Ke střihu používejte kvalitní nůžky nebo speciální kleštičky na pedikúru.

Někdo stříhá nehty do kulata, jiný rovně. Podle odborníků je rovný střih lepší v tom, že vám pak bolestivě nezarůstají nehty. Klidně můžete nechat nehty i delší, zhruba půl milimetru nad konec prstu.

U nehtů je potřeba dále předejít třepení a zatrhávání, k tomu vám perfektně poslouží pilník. Dámy pak mohou nehty zkrášlit novým lakem. Před samotným lakováním nehtů je nutné je pořádně odmastit, aby na nich lak držel. Dokonalé pedikúry dosáhnete, když budete postupovat v lakování nehtů u nohou stejně jako u těch na rukou. Nejdříve tedy naneste podlak, který nehty ošetří a zabrání žloutnutí, pak barvičky a zafixujte vrchním lakem, tzv. top coatem. Jestliže se nehty přestanou lesknout, stačí je pak jednou za čas přetřít bezbarvým lakem. O tom, jak si doma poradit s umělými nehty, jsme psali zde.

Mastné finále

Celou pedikúru zakončete vrstvou mastného krému, který vetřete do pokožky. Skvělým pomocníkem je také třeba olivový olej nebo sádlo. Naše babičky doporučovaly na noc natřít nohy právě olejem nebo sádlem. Když si pedikúru naplánujete před spaním, navlečte si na promaštěné nohy teplé bavlněné ponožky. Po probuzení vás bude čekat naprostý zázrak v podobě hladkých a vláčných chodidel.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008