Nehty jsou naší vizitkou. Navíc prozradí mnohé o našem zdraví

 Krása 
01. června 2020 12:12 / Hana Jordánová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Upravené nehty a ruce jsou vizitkou každé ženy Depositphotos
Je známo, že ruce o člověku prozrazují mnohé. Odhalují náš věk, naši povahu, zlozvyky, kterými trpíme, či profesi, kterou vykonáváme. Zkrátka jsou naší vizitkou. Dopřejte jim tedy kvalitní péči, díky níž na okolí udělají ten nejlepší dojem.

Krásné a pěstěné ruce jsou tou nejlepší vizitkou. Naopak hrubá a popraskaná kůže a neupravené nehty až odpuzují. A přitom krásné, dobře udržované a jemné ruce o vás prozradí více než nejlépe napsaný životopis.

Říká se, že ruce vypovídají pravdu o věku ženy. Nehledě na svá léta, o tuto část těla byste měly pečovat pravidelně a soustavně. Krásně šaty a fantastické doplňky vám budou k ničemu, pokud vaše ruce a chodidla nebudou v perfektní kondici. Nutné je však opečovávat a chránit také nehty.

Jak chránit nehty a ruce

  • Nehty i ruce nejlépe chrání rukavice. Dalo by se říct, že v chladnějším období jsou povinnou výbavou každé ženy. I když jdete v zimě třeba jen s odpadky, nasaďte si rukavice, chlad totiž způsobuje vysychání pokožky na rukou, a tím i nehtů.
  • Kůžičku kolem nehtového lůžka nikdy nestříhejte, nejlépe je vmasírovat gel nebo olejíček na nehty na nehtové lůžko a zatlačovat vhodným manikérským dřívkem. Starostlivostí o nehtové lůžko eliminujete vnik bolestivých a nevzhledných záděrů.
  • Před lakováním používejte podkladové výživné laky na nehty, které je chrání, vyživují a vyrovnávají jejich povrch.
  • Alespoň jednou týdně dopřejte svým rukám peeling, který odstraní odumřelé buňky, poté ruce natřete vrstvou mastného krému a nasaďte si bavlněné rukavice, aby se krém lépe vstřebal (nejlépe přes noc).
  • Nehty pokud možno nestříháme, přírodní nehty zkracujeme pouze pilováním a pilujeme pouze jedním směrem, při špatném pilování nehtu přispíváme k jeho třepení.
  • Používejte kvalitní lak, který pokryje nehet jako ochranný obal, chrání jej, dodává lesk a hlavně déle vydrží.
  • Nejvíce našim nehtům škodí časté odlakovávání, přesto to bez něj čas od času nejde. Pořiďte si šetrný odlakovač bez acetonu, anebo to zkuste bez odlakovače. Více čtěte zde.

V současné době mnoho žen nosí gelové nebo akrylové nehty. Někdy je ale důležité podívat se na naše přírodní nehty. Mohou totiž prozradit i to, co ani netušíme.

Co nehty prozradí

  • Drážky na nehtech poukazují na stres nebo nevhodnou stravu.
  • Odlupování nehtů značí buď napadení plísní nebo špatnou činnost štítné žlázy, případně náchylnost nehtu na dlouhé máčení.
  • Tmavá místa mohou souviset s problémy s ledvinami.
  • Důlek v nehtu signalizuje kožní problémy.
  • Žloutnutí je nejčastěji zapříčiněno častým lakováním nehtů.
  • Černé nebo hnědé skvrnky mohou být buď důsledkem drobného poranění, anebo příznakem infekce srdeční chlopně.
  • Bílé skvrnky jsou pouze důsledkem drobného poranění, nepoukazují na nic vážného.

Nedostatek vitaminů

Na špatném vzhledu nehtů se může podílet hlavně nedostatek vitaminů. Mnohé z nich jsou obsaženy v potravinách, které jsou běžně dostupné.

Problém s růstem nehtů vyřešíte doplněním vitaminu A, C, H, B12 a B9. Vitamin A je obsažen v jablkách, melounech nebo mléku. Vitamin C získáte kromě citrusů také z jahod, borůvek nebo i rajčat. Vitamin H se skrývá například ve vejcích. Vitamin B12 se nejlépe získává z jater, ryb a vajec a vitamin B9 dobře doplníte listovou zeleninou. 

Pokud trpíte křehkými nehty, které se vám snadno lámou, chybí vám železo a zinek. Zinek se skrývá často v mořských plodech a mase obecně. Železo je hlavně v červeném mase a fazolích. A co praví klasik? Pokud nehty jsou odrazem těla, potom ruce jsou obrazem člověka

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve