Obchodní dům Kotva měl být symbolem blahobytu socialismu

 Retro 
26. května 2020 11:59 / Klára Kučerová
  2
📷
6 fotografií v galerii
Nákupní komplex Kotva neměl v tehdejším Československu obdoby Archiv InStory
Jedna z posledních výjimečných realizací brutalistní architektury z období normalizace je beze sporu obchodní dům Kotva. Po svém otevření byla Kotva největším obchodním domem v tehdejším Československu a nejen pro místní se stala velkým lákadlem.

Stavba pětipatrové budovy, která je vzájemně propojená deseti eskalátory a stojí na staroměstské straně náměstí Republiky, proběhla v letech 1970 až 1975. Navrhli ji čeští architekti manželé Věra a Vladimír Machoninovi. Obchodní komplex byl postaven švédskou společností, což bylo v 70. letech neobvyklé. Zakázku získali zřejmě proto, že byli schopni postavit budovu rychle a kvalitně. Půdorys tvoří mnoho šestihranů, které jsou vzájemně propojené a připomínající plástev.

Slavná i ve světě

V době výstavby měla Kotva něco přes 22 000 m2, díky čemuž zaujala páté místo největšího nákupního centra v Evropě. Na slavnostním otevření nesměli chybět nejvyšší představitelé ÚV KSČ. Autoři stavby však nebyli na ceremoniál pozváni, kvůli nesouhlasu vpádu Varšavských vojsk v srpnu 1968 do tehdejšího Československa. Podle dostupných informací se tak manželé Machoninovi vmísili do davu.

Komplex dostane nový kabát

Středisko mělo být také symbolem hojnosti socialismu, ale ani Kotvě se nevyhnuly problémy s nedostatkem zboží. I když byly větší obchodní domy zásobovány přednostně, fronty se na určité druhy zboží tvořily nebo nebylo vůbec. Po sametové revoluci navíc středisko postupně ztrácelo svůj lesk. V současnosti je již schválena rekonstrukce a pohybovat se bude v řádu miliard korun.

Proměna interiéru i střechy

V průběhu 40 let prošel obchodní dům změnami. Proměnil se nejen interiér, ale i střecha stavby, která nyní slouží jako restaurace. Napodruhé se také povedlo obchodní dům prohlásit za kulturní památku. Čtěte také: Zpátky do minulosti: Obchodní a nákupní centra včera a dnes.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008