Bolesti bříška miminek mohou maminky často samy ovlivnit

 Děti 
27. května 2020 10:51 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bolesti bříška ovlivňuje i strava matky Depositphotos
Bolesti bříška miminek jsou v prvních měsících sice běžnou záležitostí, ale trápí se kvůli tomu jak rodiče, tak plačící kojenci. Přesto lze tyto běžné kojenecké potíže alespoň částečně ovlivnit.

K bolestem bříška u miminek dochází běžně z toho důvodu, že takto malí kojenci nemají ještě zcela vyvinutý trávicí systém. Miminka mají po narození žaludek malý jako lískový oříšek a v prvních šesti měsících tak často trpí na bolesti bříška.

Maminky mohou bolesti ovlivnit složením vlastní stravy

Přestože jde u miminek o běžné problémy, je tu přeci jen alespoň jeden způsob, jak mohou samy maminky tyto kojenecké potíže trochu eliminovat. Jde o složení jejich vlastní stravy. V prvních šesti měsících by se měly vyhýbat především všem potravinám, které nadýmají.

To znamená, že maminky by měly ze svého jídelníčku vynechat potraviny jako květák, čočka, fazole, ale dokonce i čerstvé pečivo, které také mnohdy způsobuje nadýmání.

U pečiva je možné dočasně čerstvé pečivo z bílé mouky nahradit třeba tím bezlepkovým, které nadýmání nezpůsobuje, ale je nutné, aby především maminky věděly, se kterými potravinami mají tyto potíže a dočasně je vyřadily ze svého jídelníčku.

U kojenců totiž bolest bříška vyvolává plynatost. Plyny tlačí na jejich malá střeva a dochází k bolestem bříška. Protože se v mateřském mléce na miminka přenáší strava maminky, může kojencům trochu ulevit, když se maminka během kojení bude stravovat správně.

Dejte pozor na koliku

Bolesti bříška u kojenců mohou někdy přejít v koliku. To se děje většinou mezi prvním a třetím měsícem života miminka.

Koliku poznáte tak, že kromě bolesti bříška bude miminko vykazovat známky křečí a bude rudé v obličeji.

I kolikám lze do jisté míry předcházet. Dítě by při kojení nemělo polykat příliš mnoho vzduchu, pokud pije z láhve, neměly by maminky mléko příliš protřepávat, aby nebylo napěněné. Miminko by nemělo také pít příliš rychle a po krmení by nemělo v následujících 30 minutách jít ležet do postýlky.

Ulevit od bolestí bříška lze jeho jemným masírováním, nahříváním, nebo rovnou teplou relaxační koupelí. Popřípadě lze opatřit i přírodní doplňky stravy, které miminkům od bolestí bříška uleví. Dále čtěte: Nebojte se růstových bolestí u svých dětí. Jsou časté a běžné.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47