Během pandemie koronaviru došlo k velkému nárůstu bolestí zad. Možná jste ji zažili také

 Zdraví 
29. května 2020 08:57 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bolesti zad se nevyhýbají ani mladším lidem  Depositphotos
Karanténa ukázala světu, že sedět doma celý den není pro člověka opravdu nic prospěšného. Nejen v rámci psychické stránky, ale i té fyzické. Podle globální studie se napříč zeměmi zvedla vlna případů bolesti zad. Mezi hlavní příčiny patří dlouhé sledování televize a sezení u počítače.

Bolela vás v posledních týdnech záda? Není se čemu divit. Většina populace v současné době trávila doma mnohem více času než kdykoliv předtím. Pohybovat se víceméně pouze ve svém bytě zákonitě svádí ke všem pohodlným aktivitám, které si jinak tolik nedopřáváme. Sledování oblíbených seriálů v televizi, hraní počítačových her do pozdních hodin a polehávání v posteli. Někteří lidé navíc přešli na home office, kde zlenivěli. Tohle všechno nemohlo dopadnout jinak než bolestmi zad.  

Bolesti v karanténě

Terapeutická společnost Kaia Health vydala v květnu výsledek velkého průzkumu, který se soustředil na bolesti zad ve vztahu k opatřením proti šíření COVID-19. Na základě odpovědí od 25 000 respondentů ze zemí jako Španělsko, Německo, USA a dalších vyšlo najevo, že 53 % lidí, kteří neopustili během sedmi dní domov, trpí vážnými bolestmi zad. U jedinců v mírné izolaci šlo o menší číslo, konkrétně 38 % s obtížemi páteře a kostrče.

Pořiďte si kvalitní pomůcky

Ze statistiky vyplývá, že i mírný pohyb, minimálně jednou týdně mimo domov, snížil výrazně riziko výskytu velkých bolestí zad. Celá pandemie poukazuje na to, že sedavý styl života není pro člověka přirozený. Lidé byli totiž stvořeni k tomu, aby byli neustále v pohybu.

V dnešní době je proto nutné myslet na preventivní pomůcky, které zmírní dopady celodenního sezení. Máme na mysli kvalitní židle s bederní opěrkou, stůl ve správné výšce a pěnové opěrky pod ruce.

Bez pohybu to nepůjde

Kvalitní pomůcky samozřejmě nestačí. Ve volném čase by se mělo sezení kompenzovat cvičením. Na podporu stavby těla poslouží například jóga nebo strečink. Ale i běžná chůze a běh. Pokud existuje při sedavé práci možnost krátké pauzy, je potřeba ji využít právě k protahování a procházce. Začněte tím, že bolest zad uvolníte s pomocí několika cviků. Bez pohybu se ve stáří dostaví skolióza a další poruchy pohybového aparátu. A to už bude pozdě na to, abyste se sebou něco udělali.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47