UV záření dokáže vlasy poničit již za pár minut, na slamáky ale zapomeňte

 Krása 
10. července 2020 08:18 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Léto a sluneční paprský jsou pro vlasy náročné JumpStory
Léto je pro vlasy největší zatěžkávací zkouškou. Kombinace slunce, slané vody a chloru dokáže i z jindy krásných vlasů udělat nevzhlednou kštici bez lesku a síly. Jak tedy nejlépe chránit své vlasy v tomto období? Stačí málo.

Každý z nás už se určitě těší na léto, prázdniny, koupání a dovolenou. Samozřejmě nelze opomenout ani hřejivé sluneční paprsky, které však dokáží také škodit. Kůži si proto chráníte opalovacími přípravky. Ale co vaše vlasy? Ani ty si totiž nezaslouží, abyste je ponechala napospas škodlivému UVA a UVB záření a připravila je tím o lesk a vitalitu.

Co dělá UV záření

UV záření záření sice nezpůsobuje spálení vašich vlasů, ale i jim dokáže pěkně uškodit.  Způsobuje totiž rozpad základního stavebního kamene vlasového vlákna – keratinu. A pozor. K tomuto poničení dochází již po pár minutách pobytu na přímém slunci.

Projevy poškození vlasů

  • vlasy jsou vysušené a lámou se
  • hrubé na dotek
  • vlasy jsou vyšisované
  • ztratí lesk i objem 

Schovejte se

Pokud pobýváte na koupališti, snažte své vlasy chránit tím, že je schováte pod slunečník, a to zejména v době mezi desátou hodinou dopolední a čtvrtou odpoledne. V tu dobu bývají sluneční paprsky nejvíce agresivní. Na kloubouk nebo slamák však zapomeňte. Ty vás totiž před UV zářením stejně neochrání. 

Dejte vlasům ochranu

Pokud se chystáte do vody, použijte ochranný sprej na vlasy proti slunci, ideálně voděodolný. Po plavání si vlasy omyjte čistou vodou a naneste na ně ochranný sprej s UV faktorem. Delší vlasy stočte do drdolu. Zmenšíte tak plochu, na kterou dopadají paprsky slunce.

Nezapomeňte na pokožku

Kromě vlasů také pečujte o pokožku hlavy. Bez zdravé kůže nebudou totiž zdravé ani vlasy. Proto si na léto vyberte takový šampon, který kůži i vlasy dostatečně vyživí, hydratuje, poskytne jim UV ochranu a zbaví je chloru a soli. Vhodné jsou přípravky s obsahem aloe vera nebo panthenolu. Nezapomeňte také na kondicionér a jednou do týdne dopřejte svým vlasům kvalitní masku na vlasy, třeba tu, kterou si můžete vyrobit s naší pomocí i doma. Jak na to jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve