Jak správně čistit a chránit semišové a kožené bundy a kabáty

 Ostatní 
07. července 2020 10:58 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zvládnete to i doma Depositphotos
Kožené a semišové bundy, kabáty či boty potřebují speciální péči, aby vydržely co nejdéle. A tuto péči jim můžeme poskytnout i v domácích podmínkách.

Samozřejmě, že není možné namočit třeba koženou bundu doma v umyvadle, nebo ji dokonce hodit do pračky. Přesto odborníci mají rady, jak o kožené a semišové věci můžeme pečovat doma.

Jak chránit kůži a semiš?

Pokud chcete chránit svou oblíbenou koženou bundu před přírodními živly a poškozením, je nejlepší vyhnout se produktům z obchodu. Ty jsou totiž často tak silné, že je následně nemožné kožené oblečení vyčistit, pokud si třeba kožené nebo semišové sáčko polijete kávou.

To ale rozhodně neznamená, že svým koženým outfitům nedopřejete nějakou ochrannou vrstvu. Jen si vyberte ten správný prostředek, který vám později umožní oblečení vyčistit.

Co dělat, když v koženém nebo semišovém outfitu zmoknete?

Co byste měli udělat, když vás přepadne liják? Rozhodně tyto outfity nikdy nedávejte doma do sušičky. To by skončilo doslova katastrofou, protože by se kožené i semišové věci prakticky spálily.

To nejlepší, co můžete udělat, je nechat oblečení uschnout samo na vzduchu. U saka či kabátu použijte pevné ramínko, aby se oblečení neprověsilo.

Jak vyčistíte kůži

Jak se ukázalo, vlhčené ubrousky jsou opravdu univerzální. Jsou totiž nejbezpečnějším způsobem, jak odstranit malé skvrny ze semiše a kůže. Navíc většina ubrousků obsahuje nějaký lanolinový olej, což je zvlhčující činidlo.

Než se ale pustíte do jemného odstraňování skvrn, vyzkoušejte si to na nějakém záhybu, ať víte, že po zaschnutí bude vše v pořádku.

Jak vyčistíte semiš

Investujte do semišového kartáčku na skvrny. Jemně otřete skvrnu papírovou utěrkou a kartáčujte oblast. Také lehce otřete oblast obklopující skvrnu. Nebuďte příliš agresivní, jinak byste si semiš vydřeli.

Jak nejlépe uchovat kožené a semišové outfity ve skříni

Skladujte svoje kožené a semišové oblečení v prodyšném pytli na oděvy na chladném a suchém místě. Prodyšné pytle jsou důležité, protože pokud byste takové oblečení skladovali například v plastových obalech, nemělo by oblečení dostatek vzduchu a kůže by rychleji tvrdla. Chcete-li také, aby si kůže udržela svůj tvar, použijte těžké dřevěné ramínko. Dále čtěte: Oblečení postupem času ztrácí tvar i barvy. Poradíme, jak jej udržet co nejdéle jako nové.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47