Proč se vyplatí používat olivový olej. Má mnoho léčivých účinků, o kterých možná nevíte

 Zdraví 
16. července 2020 11:56 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Olivový olej je králem zdravé kuchyně Pixabay
Olivový olej mnozí nepoužívají, protože je drahý. Ale jakmile zjistíte, oč přicházíte, pochopíte, že za kvalitu se vyplatí dát trochu víc. A nemusí to být ani moc.

Nejlepší olivový olej se získává lisováním za studena z oliv. Pěstoval se už před tisíciletími ve starém Řecku a ve Středomoří je populární dodnes. Docela jistě se tento olej podílí na pevném zdraví národů, které žijí u moře. Samozřejmě v kombinaci s konzumací ryb a zeleniny.

Obsah důležitých látek

Olivový olej obsahuje řadu tělu prospěšných látek. Najdeme v něm antioxidanty v podobě vitaminů A, D, E a K. Je zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku i železa. Obsahuje fenoly, které jsou užitečné pro práci s cholesterolem. Velmi podstatným přínosem konzumace olivového oleje je přísun nenasycených mastných kyselin. Je jich více, ale žádnou z nich si tělo nedokáže samo vytvořit. Nejzdravější je olej získaný lisováním ještě nedozrálých, tedy těch světle zelených oliv. Dozrálé olivy jsou tmavé a k výrobě toho nejlepšího oleje se nehodí. Jsou ale skvělé k jídlu, do různých salátů a dalších pokrmů.

Jak ovlivňuje olivový olej naše tělo

Na prvním místě je třeba jmenovat schopnost olivového oleje snižovat cholesterol a upravovat hladinu krevních tuků. Tím pádem se omezuje zanášení našich cév a cévní řečiště se udržuje v dobrém stavu. Vyhnete se tak riziku infarktu a mrtvice. Váš krevní tlak se bude patrně držet v rozumných mezích.

Protože olivový olej obsahuje celou škálu antioxidantů, působí proti vzniku rakoviny. Pozitivně působí i proti žaludečním vředům, ale nejen proti nim. Olivový olej ovlivňuje pozitivně celý zažívací systém, takže zlepšuje střevní mikroflóru, ale hodí se i při jaterních onemocněních. Olivový olej brání různým zánětům, takže je dobrou prevencí i běžných nachlazení, angín a dalších chorob.

Olivový olej se neužívá jen vnitřně, ale také zevně. Hodí se k promazávání jizev, na ošetření lehkých popálenin, ale také k léčbě ekzémů. Povzbudí růst vlasů i nehtů.

Jak používat

Nejvíce zdraví prospěšných látek načerpáte, když bude používat olivový olej ve studené kuchyni. Nejúčinnější je olivový olej čerstvý, nebo alespoň čerstvě otevřený. S postupující dobou se obsah zdraví prospěšných látek snižuje. Ale i v teplé kuchyni má použití olivového oleje svůj smysl, neboť kyselinu linolovou, linolenovou a olejovou si tělo samo nevyrobí a ke správnému fungování ji potřebujeme. Olivový olej není vhodný na dlouhé smažení, ale na běžnou tepelnou úpravu je dostačující. Olej skladujte v temnu a chladu. Otevřený ale nedávejte do lednice, mohl by ztuhnout, takže by se nedal používat. Pochopitelně existuje více zdravých olejů. O dalším se můžete dočíst třeba zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47