Alternativní mouky: Vyměňte pšeničnou mouku za kokosovou

Čtěte náš seriál "Alternativní mouky", ve kterém vám postupně představíme známé i méně známé mouky, které neobsahují lepek.
📷
Dalších 7 fotografií v galerii
 Zdraví 
14. dubna 2017 07:00 / Shutterstock
  5   0
Možná patříte mezi stále se rozšiřující skupinu lidí, která trpí celiakií, tedy mezi jedince, jejichž organismus není schopen trávit lepek, nebo vám lepek nedělá dobře a nebo ho prostě chcete z jiných důvodů vyřadit. Jak ale nahradit pšeničnou mouku při pečení, vaření, obalování nebo zahušťování?

Dnes si představíme mouku kokosovou. Možná o ní slyšíte prvně, možná ji už nějakou dobu používáte, ale možná nevíte, jaké blahodárné účinky má na lidský organismus.

Jak se vyrábí

Kokosová mouka se vyrábí ze 100% kokosové dužiny, která se po vysušení rozemele na prášek, který je podobný klasické mouce.

Vlastnosti mouky

Jedná se o přirozeně bezlepkovou mouku. Některé bezlepkové mouky jsou téměř bez chuti, což ale neplatí o kokosové mouce. Její chuť je velice jemná a nasládlá, ale přitom neobsahuje výrazné kokosové aroma, takže ji lze použít ve slané i sladké kuchyni.

Tato mouka však dělá výsledný produkt lehce drobivý, čehož se vyvarujete přidáním jednoho vejce navíc oproti původnímu receptu. Výsledek vás překvapí svou velice jemnou a kyprou konzistencí. Například do lívanců není vůbec potřeba přidávat kypřící prášek – těsto vzejde samo!

Pro svůj vysoký obsah bílkovin ji do svého jídelníčku rádi používají i vegetariáni a vegani. Má nízký glykemický index, je velmi snadno stravitelná a rychle zasytí.

Při pečení také dávejte pozor na množství mouky. V receptu jí stačí použít mnohem méně.

Na co se používá

V některých receptech můžete kokosovou mouku původní pšeničnou zcela nahradit, především v pečení sladkých pokrmů, jako jsou muffiny, koláče, vafle nebo lívance. Díky nasládlosti stačí přidat i méně sladidla než u běžné mouky. Lze ji použít i při zahušťování polévek či omáček. Můžete si připravit i nápoj bohatý na bílkovinu a vlákninu, stačí pouze smíchat pár lžiček s vodou. Pro zvýšení příjmu vlákniny ji přidejte do jogurtů, smoothies a ovocných koktejlů.

Kokosová mouka je také skvělým doplňkem a náhradou mouky v redukčních, paleo a nízkosacharidových dietách.

Cena a dostupnost

V obchodech s biopotravinami, zdravé výživě, ale především na internetu seženete různé značky. Balení vás vyjde na cca 130 Kč.

Jak ji vyrobit doma

Úplně nejjednodušší způsob, jak si udělat kokosovou mouku v domácích podmínkách, je následující: kupte strouhaný kokos, který rozprostřete na plech na pečící papír a sušte v troubě předehřáté na 120°C 45 – 60 minut. Pokud bude kokos stále vlhký, dejte ho zpět do trouby, dokud nebude úplně suchý. Suchý a vychladlý kokos mixujte na plný výkon cca jednu minutu.

📷
7
fotografií
Kateřina Kofroňová | inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Zpěvák slavné kapely byl odsouzen! Partnerce zlomil nos a žebra!

Zprávy

Volby mají svoji první oběť

Bydlení

Krásná garnýž může být ozdobou vašeho interiéru