Vyrazte do kina sami. Sledování filmu o samotě je prý velmi pozitivní pro duševní zdraví

 Vztahy 
04. srpna 2020 12:21 / Mirka Malá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Každý potřebujeme v průměru dvě hodiny denně pro sebe Depositphotos
Jste sami a vaši přátelé zrovna nemají čas jít s vámi do kina. To se stává denně tisícům lidí, kteří tak raději zůstanou doma, protože mají strach a možná se i stydí jít do kina sami. Přitom je to poměrně zdravé.

Ti, kteří do kina sami chodí, už vědí, o čem je řeč. Je to skutečně velmi ozdravný proces pro vaši duši.

Sólo návštěva kina je formou péče o sebe sama

Výzkumy totiž už dávno ukázaly, že v průměru potřebujeme dvě hodiny denně pro sebe, abychom unikli všem tlakům a stresům z našeho okolí a zlepšili tak svoje duševní zdraví a pohodu.

Není tedy divu, že z průzkumu Showcase Cinemas vyplynulo, že stříbrné plátno se stalo útočištěm pro ty, kteří hledají trochu času pro sebe. Podle tohoto průzkumu dokonce více jak třetina dotázaných chodí do kina sama záměrně.

Jaký dopad sólo návštěva kina skutečně má na naše duševní zdraví? Před několika měci proběhl test provedený Vue Cinema a Fakultou experimentální psychologie UCL, který zkoumal skupiny dobrovolníků pomocí biometrických senzorů, aby zjistil, co se děje v mozku a těle během dvouhodinové filmové projekce.

Test prokázal lepší srdeční frekvenci, soustředění a také pozitivní emocionálně-kulturní zážitek. To znamená, že sólo návštěva kina má dlouhodobý přínos pro naši celkovou funkci mozku, paměti, soutředění a produktivitu.

Sledování filmu v kině o samotě je pro duševní zdraví velmi pozitivní

Je to do značné míry způsobeno tím, že stejně jako jóga nebo meditace sledování filmu na velkém plátně vyžaduje, abyste se v tomto okamžiku vyklidnili a nechali se svým způsobem vést.

Dr. Joseph Devlin, profesor kognitivní neurovědy na UCL, poznamenal: "Kulturní zážitky, jako je cesta do kina, poskytují mozku příležitost soustředit se jen na tento zážitek. Konkrétně v kině, kam jdete sami, vás nemůže prakticky nic rušit."

Zkrátka když vám nějaký skvělý film zaplní hlavu, nemáte v ní už žádný prostor pro úzkostné uvažování o práci, životě nebo budoucnosti. Zapomněli jsme na to, že jste neposlali nějaký důležitý e-mail. Přestanete si posílat zprávy s kamarády na síti, nekoukáte na zpravodajství, vaše zlomená srdce jsou klidná, i když jen na pár hodin.

Takže určitě běžte do kina sami, i když se vám zdá váš život zrovna nemožný, máte zlomené srdce, jste smutní nebo naštvaní, stydíte se a tak dál. Na chvíli opustíte reálný svět a vstoupíte do nového. Dostanete nejen kulturní zážitek, ale taky prostor k nadechnutí, který potřebujete, abyste mohli čelit reálným problémům. Dále čtěte: Jak poznáte, že žijete s maligním narcistou a co s tím dělat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod