Několik aktivit, kterými své děti na podzim nadchnete a ještě je naučíte něco nového

 Děti 
28. října 2020 10:26 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Nejzlobivější děti jsou ty, které se nudí Depositphotos
Stejně jako zvířata každý rok zalézají na podzim do svých doupat, i rodiny s dětmi se s přibývajícími chladnými dny a ubývajícím světlem stahují do svých domovů. To je ale velká škoda, protože venku je tolik co objevovat, i když už slunce nesvítí naplno. Nebo dokonce vůbec.

Jakmile se děti začnou nudit, je to pro rodiče utrpení. Ty větší odsekávají a tváří se znechuceně, ty menší vám skáčou po hlavě a dokáží převrátit během hodiny domov vzhůru nohama. A čím více pohádek jim pustíte, tím horší to bude. Děti potřebují režim, potřebují nějaký směr, potřebují objevovat a něco zažít. Tak jim to dopřejme.

Abyste vymysleli zábavu pro děti, nemusíte si nijak lámat hlavu. Zkuste se na podzim podívat jejich očima, vzpomeňte si, co jste dělali vy v jejich věku a pusťte se do toho po hlavě. Uvědomte si, že některé věci vidí vaše děti třeba poprvé v životě a že je jejich prozkoumávání zabaví, ale i vzdělá víc než kdejaká pohádka.

Sbírání materiálu

Děti rádi sbírají nejrůznější věci a ještě raději se jich zmocňují. Ostatně to se dá říci i o většině dospělých lidí. Žaludy, kaštany, bukvice, barevné listy, klacíky, větvičky, kameny, jablka, šípky, hloh. Zkrátka příroda je teď plná. Vezměte děti ven a nechte je, ať si naplní kapsičky nebo košíčky přírodním materiálem, bude se vám doma hodit.

Vyrabějte společně

Venku je tolik co objevovat, ale také spousta stavebního materiálu, který si můžete přinést domů a proměnit ho v krásné podzimní dekorace, nebo v hračky. Nasbíraný materiál můžete vyskládat na stůl a s dětmi probrat, z jakého stromu je který list, který k němu patří plod. Pak už jen popusťte uzdu fantazii a pracujte s tím, co máte. Hlavně myslete na to, že nejde tak úplně o to, co vznikne, ale o čas strávený společně.

Jděte se projít do lesa

Vás možná chladná podzimní blátivá procházka moc neláká, ale děti si při ní jistě svou zábavu najdou. V lese je toho k pozorování celoročně mnoho a děti pozorují rády. Berte to jako naučnou stezku a vysvětlujte při ní dětem, kam chodí spát různá zvířátka z lesa, co jsou to jesličky, co dělá na podzim hajný, kde rostou jaké houby a jak se jmenují a co se děje s listím, které opadá. Sami budete možná překvapeni, co o lese všechno víte.

Vyválejte se v listí

Najděte si na procházce velkou hromadu listí, nebo si ji klidně vytvořte na zahradě. Pokud nemáte zahradu, improvizujte. Děti jsou vděčné a každý váš nápad ocení. Vezměte si klidně k ruce hrábě a venku na louce nebo v parku shrabejte listí na hromadu a nechte děti, ať do ní skáčou, kopou, běhají skrz nebo háží listy do vzduchu. Když je chvíli necháte, určitě samy vymyslí, co vše se s hromadou listí dá dělat.

Jděte skákat do louží

Určitě počítejte s tím, že jakmile přijdete z loužové procházky, svléknete své děti ještě před dveřmi a hodíte vše do pračky. Procházka v dešti, při které je povoleno proběhnout všechny louže, sice stojí jednu prací várku, ale vaše děti si ji užijí jako nic na světě. Protože den, kdy je povoleno řádit v loužích, je pro ně vzácný. Jak vybrat správné holínky, jsme psali zde.

Pouštějte draka

Nemusí být zrovna vichřice, abyste mohli jít s dětmi pouštět draka. Když si najdete louku, stačí vám, když bude pofukovat mírný pravidelný vánek. Draka seženete v každém papírnictví a jestli chcete být extra kreativní, vyrobíte si ho klidně i doma z pár špejlí, papíru a provázku. Ten pocit síly větru, který krotíte vlastní rukou, je zkrátka příjemný i pro dospělé, natož pro děti.

Vydlabejte si dýni

Dýně k podzimu zkrátka patří. Ochutnávejte různé druhy, nakládejte je, nebo si jednu vydlabejte a udělejte si z ní úžasný podzimní svícen. Pokud vám halloweenská dekorace příliš nevoní, vyřežte si do dýně jiné podzimní motivy, nebo jen jednu díru, do které budete vkládat svíčku. Po jejím zapálení se váš domov rozvoní vůní pečené dýně – vůní podzimu.

Upečte si štrůdl

Stejně jako dýně i jablka jsou symbolem podzimu. Jestliže víte, že někde ve vašem okolí rostou, dojděte si na ně. Hned máte o zábavu pro děti navíc. Poté zapojte děti do pečení štrůdlu, můžete je nechat loupat, strouhat, zpracovávat těsto, válet a u toho jim třeba vyprávějte, jak přesně takový štrůdl dělávala vaše babička.

Uspořádejte halloweenskou párty

Jestliže vám halloween nevadí, nebo jste se v něm dokonce našli, uspořádejte s dětmi párty. A to klidně jen v rámci rodiny. Vyzdobte si stůl vydlabanou dýní a vytvořenými podzimními dekoracemi, nachystejte nějaké dobrůtky s motivy pavouků, dýní, strašidel, kostlivců a podobně. Po pokoji natáhněte provázek jako síť, z kartonu si vyrobte velkého pavouka a připevněte ho na síť. Nechte děti, ať se převlečou do kostýmu, který je napadne, a připravte pro ně pár úkolů. Třeba vylovit jablko z kýble s vodou ústy, nakreslit bubáka, hrajte na slepou bábu nebo předvádějte zvuky čarodějnic.

Udělejte si kino

Brzké večery přejí veřením pohádkám. Po náročném dni nechte děti, ať si u nějaké odpočinou a klidně si odpočiňte s nimi. Budete mít pak o téma ke konverzaci navíc, když budete vědět, jaké pohádkové postavy mají vaše děti rády. Zatáhněte závěsy, zhasněte světla, přichystejte si popcorn, pití s brčkem a zmáčkněte play. Příjemnou zábavu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47