Zinek patří k nejdůležitějším minerálům v těle. Jeho nedostatek způsobuje zdravotní problémy

 Zdraví 
05. prosince 2020 14:04 / Bronislava Silná
  3
📷
4 fotografie v galerii
Dýňová semínka jsou bohatým zdrojem potřebného zinku Pixabay
Každý určitě zná to, kdy mu není úplně dobře, kdy se necítí ve své kůži. Přidávají se různé potíže a hledá se příčina. Tou ale může být i obyčejný nedostatek některého prvku. Dnes budeme mluvit o zinku.

Zinek patří spolu s hořčíkem k nejdůležitějším minerálům v těle. Zatímco o hořčíku to mnozí vědí, o zinku se tolik nemluví, což je velká škoda.

Proč je zinek důležitý

Zinek je důležitý pro svou účast v mnoha dějích v organismu. Vedle jeho podílu v nejrůznějších enzymech je zinek potřebný i pro fungování imunitního systému. Má antioxidační účinky. Podílí se na syntéze nukleových kyselin a také při trávicím procesu. Má detoxikační účinky, ovlivňuje množství a kvalitu spermií, podporuje růst a správný vývoj. Má jasný podíl na hojení ran a na kvalitě pokožky. Ovlivňuje fungování inzulinu a má tedy spojitost s hladinou cukru v krvi. Kdybychom šli do podrobností, museli bychom vyjmenovat dokonce přes tři sta různých biochemických dějů v lidském těle, které se bez zinku neobejdou. Více si můžete přečíst v textu zde.

Jak se projevuje nedostatek

Je samozřejmě důležité pochopit, že určité množství zinku každopádně přijímáme v potravě. Jde spíš o to, že je ho málo. Docela překvapivě je ale výčet negativních jevů a všelijakých potíží poměrně široký. Neznamená to, že je budete mít všechny, ale pokud se něco z toho u vás projevuje, nebude špatné zaměřit se na přísun zinku. Máme-li zinku málo, můžeme trpět průjmem, úbytkem na váze, poruchami zraku, řídnutím vlasů, sníženou imunitou, sníženou chutí k jídlu, suchou pokožkou, akné, zhoršeným hojením ran, depresemi, poruchami nálad, nepravidelnou menstruací, únavou, sníženým libidem, anémií či bolestmi. To jsou jen nejzákladnější potíže, na kterých se může zinek podepsat.

Kdo je ohrožen nedostatkem

Nedostatkem je ohroženo poměrně velké procento populace. Zejména může být problém mezi vegany a vegetariány, protože nejpřirozenějším zdrojem zinku je maso. Také u starších osob je třeba věnovat zinku větší pozornost. A možná ne překvapivě i u sportovců, kteří pravidelně trénují a spolu s potem přicházejí i o zinek. Pokud budeme uvažovat o specifických chorobách, kde je nedostatek zinku patrný, pak jde hlavně o pacienty s Crohnovou chorobou, lidi s onemocněním jater a ledvin, těhotné a kojící ženy, lidi s poruchou příjmu potravy a osoby holdující alkoholu.

Jak získat zinek

Zinek můžeme získat jednak konzumací masa. Obzvlášť maso jehněčí, ale také ostatní červená masa jsou výborným zdrojem. Premiantem jsou ústřice, jenže ty na našem jídelníčku obvykle nejsou. Skvělý je i krab. Z rostlinných produktů pak jsou skvělá dýňová semínka, pšeničné otruby či kešu oříšky. Bohužel je poněkud problém sníst denně 300 gramů kešu oříšků či 200 gramů pšeničných otrub, což by zhruba pokrylo spotřebu zinku, která se pohybuje kolem 15 mg. K tomu se opravdu lépe hodí plátek hovězího. Jestliže máte pochybnosti o dostatečnosti příjmu zinku, určitě není ostudou si koupit volně dostupný potravní doplněk. Určitě se ale řiďte příbalovým letákem, protože přemíra zinku tělu také neprospívá. Pokud vás zajímá, jak je tomu s hořčíkem, podívejte se na článek zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008