Bobovat mohou i nejmenší děti. Přizpůsobte však výběr bobů jejich věku

 Děti 
26. ledna 2021 13:28 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jízdu na bobech děti milují Pixabay
Na mnoha místech České republiky se mohou děti radovat ze sněhové nadílky a oblíbenou zábavou je i jízda na bobech. Od jakého věku mohou děti na bobech jezdit? A jak při výběru bobů nešlápnout vedle a pořídit opravdu bezpečný model?

Někdo raději jezdí na saních, jiný dává přednost jízdě na bobech. Pokud i vaše ratolesti touží po bobech, hlavně je nepořizujte bez rozmyslu. I když se to možná nezdá, jiné boby je třeba pořídit nejmenším dětem, jiné třiletým a jiné školákům. A pokud hodláte na bobech jezdit ve dvou, opět je na to před nákupem potřeba myslet. Jen tak zajistíte svým dětem maximální možné bezpečí.

Boby pro nejmenší

Obecně se dá říct, že boby lze pořídit už dětem od zhruba jednoho roku. Obvykle mají tyto boby nosnost do 20 kg a jsou velmi lehké. Mají odolnou a masivní konstrukci a k dostání jsou také modely opatřené trojbodovým pásem, takže dítě vám při jízdě nikam nevypadne. Sledujte také dva důležité parametry, které malému capartovi zajistí větší bezpečí. Prvním je dostatečně vysoká opěrka zad a druhým je opěrka na nohy. Menší boby jsou určené dětem od jednoho do tří let věku.

Pokud si myslíte, že bude lepší dítěti koupit rovnou větší boby s tím, že s ním alespoň porostou, děláte chybu. Na velkých bobech chybí vysoká opěrka zad a dítě si ani nemůže pořádně zapřít nohy, takže při pádu hrozí větší riziko úrazu.

Boby pro předškoláky

Další kategorií jsou boby určené pro děti od tří let. Mívají různou nosnost, většinou do 50 kg, najdou se ale i takové, které uvezou i 70kilogramový náklad. Obvykle mají dvě postranní brzdové páky, kterými lze bob směrově řídit a upravovat jeho rychlost. Tyto boby lze pořídit v různých designech, některé mají nižší opěrku zad, jiné vyšší.

Boby pro starší děti

Starší děti milují boby s volantem. Pokud ještě pořídíte takové, kterým nechybí ani rukojeti po stranách, je to ideální řešení. Některé svým tvarem připomínají klasické sáňky, jiné vypadají jako malý závoďák. Je jasné, že čím aerodynamičtější tvar zvolíte, tím rychleji boby pojedou.

Carvingové boby

Zvláštní kategorií jsou pak carvingové boby, na kterých se dá nejen zatáčet, ale i skákat. K dostání jsou dva typy, malé pro děti od tří do šesti let a pak větší, na kterých si užijí zábavu všichni starší šesti let, a to i dospělí. Jejich nosnost je totiž více než 100 kg. Ovládají se pomocí kniplu a brzdí se na nich nohama. Svým tvarem připomínají lopatu.

Dvoumístné boby

Dvoumístné boby sice nejsou úplně obvyklé, ale dají se také sehnat. Poznáte je snadno. Mají dvě sedátka a také podstatně vyšší nosnost, obvykle 90 až 120 kg. Pokud ale hodláte jezdit ve dvou, můžete si rovnou pořídit sáňky. Pokud boby ani sáňky nemáte, nevadí, na sněhu můžete děti zabavit i jinak, jak jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47