Zarostlý nehet může napáchat velké bolesti. Přitom hodně můžete ovlivnit

 Ostatní 
03. března 2021 16:25 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zarostlé nehty jsou velmi bolestivé Depositphotos
Stačí miniaturní kousek zarostlého nehtu a velký problém je na světě. Jde o hodně bolestivou záležitost a někdo na zarůstání nehtů vyloženě trpí. Na následujících řádcích vám prozradíme, jak zarůstání nehtů předejít a co můžete udělat, když už problém nastane.

Zarůstáním nehtů můžete trpět z více důvodů. Je pravdou, že na vině může být také genetika. Často se totiž s tímto problémem potýkají lidé s širokými prsty a vysokými kožními valy. Naštěstí i v tomto případě se s tím dá něco dělat. Často stačí jen trochu změnit své návyky.

Pohodlné boty jsou základ

Nejlepší je vsadit na prevenci. Asi nejdůležitější je výběr vhodných bot. Volte měkkou a pohodlnou obuv s dostatečně širokou kulatou špičkou. Vždy si také pořizujte správnou velikost bot. Pokud máte jen trochu možnost, snažte se třeba v práci přezout do pohodlnějších sandálů s otevřenou špičkou.

Hodně ovlivní i způsob stříhání nehtů

Dalším preventivním opatřením je naučit se nehty správně stříhat, a to tak, aby volný okraj nehtu přečníval prst, přičemž okraj má být rovný, nikoli kulatý. Proti zarůstání pomůže také jednoduchý trik – obroušení středu nehtu svrchu po celé jeho délce. Ztenčením nehtové ploténky se okraje zvednou, nehet je méně zahnutý a přestane dráždit kožní valy. K zarůstání nehtů budete také náchylnější, pokud si nehty budete stříhat příliš nakrátko.

Jednou za tři týdny až pět týdnů je také vhodné naplánovat si návštěvu u pedikérky, která nehty a kůži kolem nejen ošetří, ale umí řešit i první náznaky zarůstání, případně vás upozorní na to, že byste měli vyrazit k lékaři.

Pozor na zánět

Pokud už se vám stalo, že vám nehet do kůže zarostl, snažte se problém co nejrychleji vyřešit. Pokud totiž místo včas neošetříte, může se v místě tlaku objevit zánět, který stav celkově ještě zhorší. Dojde k zarudnutí, otoku nebo infekci. Dlouhodoběji neřešený problém může vyústit i v chronický zánět a ve výrazné zvětšení nehtu. O tom, jak se doma postarat o svá chodidla, když nemůžete jít na pedikúru, jsme psali zde.

První pomoc

Pokud ještě není bolest tak velká, můžete se zarostlý nehet pokusit ošetřit doma. Metod existuje více a každému zabírá něco jiného. Je proto třeba zkoušet.

  • Třikrát denně namočte nohu do teplé vodní mýdlové lázně.
  • Ponořte bolavý prst několikrát denně na 15 minut do teplé slané vodní lázně. Slaná koupel zmírní bolest a otok v oblasti zarostlého nehtu. Po každém namočení nohu pořádně osušte. Velmi dobře zabírá epsomská sůl.
  • Na ošetření zarostlého nehtu můžete použít také jablečný ocet, který má výborné antibakteriální účinky.
  • Kápněte pár kapek tea tree oleje na postižené místo. Olej z čajovníku působí jako vynikající dezinfekční prostředek, který potlačí zánět a zjemní pokožku, aby se z ní dal nehet jednodušeji (pomocí nůžek nebo pinzety) vytáhnout a následně odstřihnout.
  • Využijte dentální nit bez příchuti, kterou zkuste umístit pod okraj zarostlého nehtu, pokuste se jí nehet opatrně nadzvednout. Poté zatlačte oteklou kůži dozadu.
  • Naneste trochu ústní vody na vatový tamponek a přiložte na postižené místo. Chvíli počkejte a potom se pinzetou pokuste zarostlý nehet jemně nadzvednout a nůžkami odstřihnout.
  • Natřete prst dezinfekční mastí, která sníží riziko vzniku infekce.
  • Zakryjte bolavý prst bandáží, abyste mu poskytli zpevnění a ochranu.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve