Haritaki je anti-stárnoucí ajurvédská bylina, která je úžasným pomocníkem v péči o pleť

 Krása 
07. března 2021 09:46 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Ajurvédské ovoce má zázračné kosmetické účinky Depositphotos
Používání léčivých ajurvédských východních bylin a potravin v západní péči o pleť není nic nového. Vzpomeňte si například na masku z kurkumy, balzám na krásu shatavari a krém na obličej ghí.

Jedno východní ovoce, které se běžně v ajurvédě používá, se nedávno dostalo na trh krásy a stalo se hitem. Jde o Terminalia chebula, u nás známé jako haritaki. Podívejme se, co haritaki umí a zda může z těchto bobulí těžit i vaše pokožka.

Haritaki v péči o pleť

Zatímco haritaki je už nějakou dobu k dispozici jako jedna z mnoha přísad v produktech péče o pleť, teprve v posledních měsících byla uvedena do prodeje jako samostatný produkt. Sérum z haritaki je ajurvédský a nejvíce bioaktivní a nejmocnější antioxidant, jaký kdy svět péče o pleť viděl, který koriguje stárnutí pěti způsoby: minimalizuje výskyt jemných linek a vrásek, dává pleti tón, vyhlazuje, zpevňuje a rozjasňuje.

Antioxidační a anti-aging funkce

Je to právě antioxidační kapacita haritaki, která mu dává tak silnou sílu proti stárnutí. Ve skutečnosti je extrakt haritaki silnější než antioxidanty, které obecně považujeme za nejlepší pro naši pokožku, včetně vitaminu C či vitaminu E. Haritaki dokáže zachytit více volných radikálů a po delší dobu, než to dokážou jiné antioxidanty. Jedna studie uvádí, že "antioxidační aktivita extraktu je významně vyšší než u standardní kyseliny askorbové a jeho síla je závislá na koncentraci."

Zvlhčovací a rozjasňující funkce

Čím víc je vaše pokožka hydratovaná, tím lépe a mladistvěji vypadá. Dobře hydratovaná pokožka vykazuje méně známek stárnutí než dehydrovaná pokožka a také rovnoměrněji odráží světlo a vypadá zdravěji. Bylo prokázáno, že haritaki zvyšuje obsah vlhkosti v pokožce, přičemž studie jasně uvádí, že "obsah vlhkosti v pokožce vzrůstal po aplikaci formulace po celou dobu studie“. Na základě tohoto výsledku byl vyvozen závěr, že "krém z haritaki vykazoval pozitivní omlazující účinek na lidskou pokožku.“

Zjemňující funkce

Haritaki snižuje zánět v pokožce, zjemňuje její strukturu a zesvětluje její vzhled. Jeho extrakt byl studován v souvislosti s psoriázou, onemocněním, které způsobuje červené, šupinaté a svědivé skvrny na pokožce, a také při hojení ran. U psoriázy studie dospěla k závěru, že extrakt vykazoval silné antipsoriatické aktivity.

Rizika

Jak již bylo zmíněno, použití haritaki jako hlavní účinné látky je ve světě kosmetických produktů nové. Na základě množství studií, které již byly provedeny, by však aplikace extraktu haritaki neměla mít významná rizika.

Haritaki je tak hitem v péči o pleť z velmi dobrého důvodu. Je stejně silný jako antioxidanty, a má větší účinek. Tyto malé bobule mají velkou sílu a mohou být užitečným doplňkem vaší rutiny péče o pleť. Dále čtěte: Domácí kryoterapie pomůže od oteklých očí. Důležité je vědět, jak ji provádět.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod