Nespavost trápí čím dál víc lidí. Zkuste metodu amerických vojáků a usnete do dvou minut

 Zdraví 
18. dubna 2021 17:10 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
S nespavostí se potýká téměř třetina populace Depositphotos
Už je to kolikátá noc, co se díváte na strop, nemůžete usnout a počítání oveček nezabírá? Pokud ano, pak trpíte nespavostí, která postihuje více jak třetinu populace. Není však žádoucí, abyste si ihned brali prášky. Existuje mnohem účinnější způsob, jak usnout, a to metoda amerických vojáků.

Nespavost není obecně vhodné brát na lehkou váhu. Při dlouhodobých problémech se spaním se u vás můžou projevit jak psychické, tak fyzické zdravotní problémy. Lidé trpící insomnií mívají často problémy s koncentrací a potýkají se s úzkostí i únavou. Nedostatek spánku také zvyšuje riziko srdečních problémů, obezity a cukrovky.

Metoda amerických vojáků, díky které usnete do dvou minut, představuje podle nejnovějších studií jednu z nejúčinnějších metod v boji proti nespavosti. Vyvinuta byla skutečně pro vojáky, kteří musejí usnout v mnohdy velmi nepříjemných podmínkách, jako je hluk, mokro, vlhko, zima nebo vedro.

Jak postupovat dle metody amerických vojáků

Tato technika byla vymyšlena psychology z americké Námořní předletové školy a udává, že 96 % amerických vojáků se po šesti týdnech naučilo usnout do dvou minut. Pracuje se v ní s uvolněním svalů, s dýcháním a vizualizačními triky. Postup je následující.

  • Posaďte se na okraj postele. Ujistěte se, že máte vypnuté zvuky na telefonu, že máte nastavený budík a že máte maximálně zapnutou noční lampičku.
  • Nyní uvolněte své svaly na obličeji i kolem něj. Uvolněte také jazyk, čelisti a oblast kolem očí. Svaly na obličeji uvolníte nejlépe tak, že je nejprve silně napnete, a poté zcela uvolníte. Jazyk nechte spadnout na patro.
  • Následně nechte zapracovat gravitaci a uvolněte ramena, paže a nakonec celé ruce. Lehněte si.
  • Poslouchejte zvuk vašeho dechu. S každým výdechem hrudník uvolňujte.
  • Nakonec přesuňte mysl k dolním končetinám a i zde nechte působit gravitaci. Uvolňujte každý kousek nohy od hýždí až po palce.

Nyní by vaše tělo mělo být naprosto uvolněné. Na 10 vteřin si zkuste naprosto vyčistit mysl. Pokud přijdou nějaké myšlenky, nechte je projít a udržujte tělo uvolněné. Za pár vteřin by měla být vaše mysl čistší a jasnější.

Teď si představte jeden ze dvou scénářů. Buď ležíte v kánoi a plujete na naprosto klidném jezeře pod modrou oblohou, nebo jste v černé místnosti, kde se lehce houpete v sametové síti. A pokud jste osoba, která nemá dobrou představivost a nemůžete si tyto dva scénáře vybavit, tak si zpívejte: „Nemysli, nemysli. Mysli, nemysli“, a to po dobu 10 sekund.

Jak bylo řečeno na začátku, do šesti týdnů byste měli pomocí této metody usnout do dvou minut. Dále čtěte: Je čas osvobodit se od teplákových souprav. Sedm modních trendů, které ovládnou sezonu

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008