Nenápadná bylina, která vám srovná tlak i střeva. Saturejka vás překvapí pozitivními účinky na zdraví

 Zdraví 
11. května 2021 16:32 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bylinka zvaná saturejka existuje v různých variantách Depositphotos
Bylinka zvaná saturejka existuje v různých variantách. Je ale v každém případě prospěšná našemu zdraví. Máme podrobnější informace, jak ji použít.

Saturejka horská pochází z oblasti Středomoří. Saturejka zahradní taktéž, ale vedle toho je domovem i na Kavkazu. Od časů starověkého Říma se používá v kuchyni i pro léčbu.

Využití pro zdraví

Využívají se listy rostliny. Je možné používat listy čerstvé či sušené. U saturejky zahradní je vhodné sbírat listy před kvetením. Nejčastěji se připraví z rostliny čaj, který působí proti zažívacím obtížím. Obzvlášť silně působí proti nadýmání. Má ovšem také antiseptické účinky. Dokonce může pomoci proti různým střevním parazitům. Takto funguje i díky svým antibiotickým a antimykotickým účinkům. Vedle toho je dobrou pomocí pro ty, kdo trpí nechutenstvím či poruchou příjmu potravy. Tehdy je vhodné ji kombinovat s heřmánkem.

Saturejka umí srovnat krevní tlak. Na to je výborná tinktura. Stačí deset kapek třikrát denně. Rostlinka má svůj význam i při zánětu průdušek. V minulosti byla považována za silné afrodiziakum. Čerstvě rozmačkané lístky se dají použít na vosí bodnutí. Diabetikům pomáhá saturejka mírnit pocit žízně. Různé účinky této byliny jsou předmětem zkoumání i prací. Zmiňuje je i MUDr. Zbyněk Mlčoch, který se různými účinky bylin zabývá.

Využití v kuchyni

Saturejka se užívá jako koření. V minulosti nahrazovala drahý a špatně dostupný pepř. Říkalo se jí proto oslí pepř. Zvýrazňuje chuť jídla. Proto může sloužit jako částečná náhrada soli. Je součástí dobře známého provensálského koření. Obecně ji lze kombinovat také s česnekem, levandulí, petrželí, rozmarýnem, tymiánem, oreganem i bobkovým listem. Přidává se do různých pokrmů, jako jsou nádivky, luštěniny i saláty z luštěnin či brambor. Hodí se i k rybám a k cuketě.

Další použití a příprava

Saturejka má své místo i v kosmetice. Díky svým antiseptickým účinkům se hodí k omývání mastné pleti. Zde se opět využije klasický čaj, který připravíte tak, že jednu lžičku natě zalijete vroucí vodou a necháte asi 15 minut louhovat. Pro přípravu koupele použijte dvě lžíce směsi saturejky, tymiánu, rozmarýnu a šalvěje. Smíchejte s litrem studené vody. Druhý den pak povařte a vlijte do připravené lázně. Můžete si také udělat saturejkový ocet, který vznikne jednoduše naložením drcené saturejky ve vinném či jablečném octu. Uložte do tmavé místnosti a po dvou týdnech můžete začít používat. V kuchyni i na štípance od hmyzu. Tinkturu si připravíte macerováním ve slivovici. Saturejku a alkohol smíchejte v poměru jedna ku pěti. Doba macerování je asi tři týdny. Postup pro získání tinktury je trochu odlišný od výroby tinktury z mědvědího česneku, jak je popsán zde.

Pěstování

Saturejka je velmi nenáročná bylinka. Můžete ji pěstovat doma nebo na balkoně. Samozřejmě ochotně roste i na zahrádkách. Má ráda lehčí půdu a slunná stanoviště. Její pěstování se díky výborným účinkům opravdu vyplatí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve