Na celulitidu má vliv hodně věcí. Svou roli hraje i nevhodné spodní prádlo

 Krása 
14. června 2021 11:47 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pomerančovou kůží trpí ženy od nepaměti Pixabay
Celulitida netrápí jen plnoštíhlé ženy, ale i ty hubené. Rozhodně nejde o novodobý fenomén, nálezy starodávných sošek dokazují, že tato vada na kráse trápila něžné pohlaví od nepaměti. Proč se takzvaná pomerančová kůže objevuje prakticky výhradně jen u žen? Co ji způsobuje a jak se s ní dá účinně bojovat?

Příčinou vzniku pomerančové kůže je porucha cirkulace lymfy a zadržování vody v tukových buňkách. Na vznik projevů celulitidy má vliv hned několik faktorů:

  • genetická predispozice
  • životní styl
  • pohybové a stravovací návyky
  • užívání hormonální antikoncepce

Celulitida vzniká v podkožní tkáni, kde mají rovněž zakončení i lymfatické cévy. Při nedostatečné lymfatické drenáži dochází k pomalé cirkulaci a voda se hromadí v mezibuněčném prostoru. Podkožní tuková tkáň má funkci tepelné izolace, tvoří ochrannou bariéru proti mechanickým vlivům, jako je tlak či nárazy, a je zásobárnou vody a energie. „Ženy mají oproti mužům dvojnásobek tukových buněk. Jejich buňky jsou schopny navíc ukládat více tuku a při nadměrné výživě zvětšují svůj objem až dvěstěkrát. Vlákna vazivové tkáně u žen jsou svislá, kůže je pružnější a roztažitelnější. Tukové lalůčky se naplňují nepravidelně, což se projevuje navenek jako hrboly a důlky,“ vysvětlila dermoporadkyně Henrieta Molnárová.

Naopak muži mají uspořádání vazivové tkáně síťovité. U nich se celulitida vyskytuje v místech působení mechanického tlaku prádla, oděvů či opasku. Projevy celulitidy u některých proto pozorujeme jen na bedrech, hýždích a břichu nebo v důsledku konzumace některých potravin obsahujících hormony.

Na vině je i estrogen

I když je vznik projevů pomerančové kůže částečně podmíněný geneticky, je možné vznik projevů oddálit nebo dokonce i zastavit. Obecně se dá říct, že ke vzniku celulitidy přispívají ženské hormony – estrogeny. Rizikovou skupinou jsou tedy mladé dívky a ženy užívající hormonální antikoncepci. Estrogen má nepříznivý vliv na vazivo, které dělá méně pružné a slabé. „Zvyšuje taky ukládání tuku do tukových buněk a zadržování vody v těle. Působení hormonů na ukládání tuku v těle zhoršuje i nedostatek pohybových aktivit. Svaly i vazivo ochabují a dochází k nedostatečnému spalování, zpomaluje se cirkulace krve, lymfy a látková výměna je nedokonalá,“ upřesnila Molnárová.

Co celulitidu zhoršuje

Je jasné, že vzhledu pomerančové kůže nahrává mnoho věcí. Představme si ty hlavní:

  • Nadváha a obezita, která ještě více zviditelňuje nerovnoměrné ukládání tuku a hrbolky v tukové tkáni. 
  • Ruku v ruce s nadváhou souvisí i stravovací návyky. Ke zvýšenému ukládání tuku do tukových buněk a hromadění vody vede nadměrná konzumace živočišných tuků, cukru, slaných pochutin a nadměrné používání soli s obsahem sodíku, pití kávy a alkoholu, dále kouření, nedostatek ovoce a zeleniny a nedostatečný pitný režim, který je důležitý pro látkovou výměnu a odchod toxinů z organismu. 
  • Částečně může ke zhoršení projevů dopomoci i těsné a škrtící prádlo a počínající projevy křečových žil. 

Jen krémy nepomohou

Na zmírnění projevů celulitidy existuje obrovské množství nejrůznějších krémů. Podle kožního lékaře Petra Zajíce ale jen kosmetické produkty nepomohou. Jak říká, pro zmírnění či léčbu celulitidy je nezbytný komplexní přístup sestávající ze zdravé výživy - vyvážená skladba bílkovin, cukrů, tuků, vitaminů a minerálních látek, dostatečné množství ovoce a zeleniny. Nezbytný je pitný režim a dostatek pohybu v podobě speciálních cviků včetně dechových. „Ze sportu jmenujme plavání, chůzi, jízdu na koni či tanec. Účinné jsou ruční lymfodrenáže nebo přístrojové lymfodrenáže, které většinou následují po ručních. Doporučit lze i kompresivní léčbu pomocí různých stahovacích kalhot či kompresivních punčoch. A samozřejmě je důležitá péče o pokožku, tedy různé místně aplikované krémy a gely sloužící k aktivaci mízního systému, autolymfomasáže a podobně,“ poznamenal Zajíc.

Pozor na podpatky a těsné spodní prádlo

Pomerančová kůže vzniká i v důsledku častého chození na vysokých podpatcích, které způsobují zkrácení lýtkových svalů. Nevhodné je i sezení s nohama zkříženýma přes sebe, které může vést až ke vzniku křečových žil či metliček. Také těsné spodní prádlo zamezuje dostatečné krevní cirkulaci a přirozenému proudění lymfy v těle, která pomáhá odvádět z těla přebytečnou vodu i další nadbytečné či škodlivé látky. Při výběru spodního prádla by se proto mělo vždy dbát na naše tělesné proporce a velikost prádla si ideálně vyzkoušet. O tom, jak nohám při chůzi na vysokých podpatcích ulevit, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47