خرید vpn خرید vpn خرید vpn
Stávkuje váš imunitní systém? Vědci ukázali na potravinu, která váš problém hravě vyřeší • Styl / inStory.cz
 

Stávkuje váš imunitní systém? Vědci ukázali na potravinu, která váš problém hravě vyřeší

Chilli papričky ale neprospívají pouze trávicí soustavě
📷
Dalších 5 fotografií v galerii
 Ostatní 
16. května 2017 08:45 / Shutterstock
  406   9
Když se rozhodne stávkovat imunitní systém vašeho zažívání a postihne vás zánět střevní sliznice, je to velmi nepříjemná záležitost.
خرید vpn خرید vpn خرید vpn

Vědcům z Univerzity of Connecticut se objevilo podařit čistě přírodní postup, který takto postiženým lidem dokáže pomoci. Řešení je jednoduché. Pomohou chilli papričky.

I když se může zdát, že po jejich požití vám hoří celé zažívací ústrojí, má toto koření ve skutečnosti uklidňující vliv na trávicí trakt. Působí totiž přímo na imunitní systém, který pak přestává vyvolávat záněty v celém trávicím traktu. Podle vědců z Conencticutu souvisí konzumace chilli papriček s produkcí anandaminu, který připomíná drogu THC z konopí a tlumí záněty ve slinivce i ve střevech.

Při konzumaci chilli papriček se totiž kapsaicin (alkaloid, který papričkám dodává pálivost) napojuje na receptor TRVP1, tvořící základní položku flóry žaludku a střev, a díky tomuto spojení vznikne sloučenina anandamid. Chemicky se podobá kanabionidům, které najdeme v marihuaně, a lékaři nyní překvapivě zjislili, že podobné receptory, na které se anandamin napojuje ve střevech, existují i v mozku.

Právě reakce těchto receptorů nám poskytuje marihuanové opojení. Vědci dodnes netušili, k čemu tyto receptory v mozku vlastně jsou a s úžasem si uvědomili, že zažívací a nervový systém mohou být v lidském těle propojeny víc, než kdokoli tušil.

Chilli papričky ale neprospívají pouze trávicí soustavě. Užitečné mohou být i pro lidi, kteří se snaží zhubnout. Nejenže dokáží nastartovat metabolismus, ale rovněž potlačují chuť k jídlu. Jak je to možné? Podráždění receptorů TRPV1 vyšle mozku signál, že žaludek je plný a člověk přestává jíst. Pálivého sní méně. Zatímco tuk tyto receptory umrtvuje, pálivé jídlo je naopak stimuluje. To je důvodem toho, že když člověk jí tučná jídla, má tendenci se přejídat. Pokud je ovšem v tučném jídle obsažen i kapsaicin, nasytí se žaludek dříve a člověk sní méně kalorií.

📷
5
fotografií
Monika Thomsonová | inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Trápení Hanky Reinders Mašlíkové: Co krásné moderátorce chybělo ke štěstí?

Zprávy

Nejdůvěryhodnější mezinárodní politik? Výsledek průzkumu pořádně překvapil

Bydlení

Způsobů, jak pověsit záclony, existuje několik. Každému vyhovuje něco jiného