Osvěžující domácí limonády jsou hitem léta! Vyrobte se je i doma!

Ledové osvěžení s ovocem nejlépe zažene v létě žízeň.
📷
Dalších 5 fotografií v galerii
 Recepty 
06. června 2017 11:11 / Shutterstock
  11   0
Čím se nejlépe osvěžit v parných letních dnech? Jednoznačně domácími limonádami. Na jejich výrobě není nic složitého, jsou v porovnání s kupovanými levnější, zdravější, čerstvější a potěšíte s nimi nejen svoje chuťové pohárky, ale zazáříte s nimi i před návštěvou.

Okurková

Na okurkovou limonádu budete potřebovat jednu okurku, litr vody, dvě limetky, okurkový nebo jiný sirup a tonic. Tři čtvrtiny okurky oloupejte a rozmixujte. Zbytek nakrájejte na plátky a nechte na ozdobu. Jednu limetu vyždímejte a druhou nakrájejte rovněž na plátky. Ve skleněné nádobě smíchejte vodu, velkého panáka okurkového nebo jiného sirupu a 200 ml tonicu. Zamíchejte. Přidejte rozmixovanou okurku a limetkovou šťávu, dobře promíchejte. Před servírováním ještě nasypte do nádoby led a plátky okurek a limetek.

Zázvorová

Tento štiplavý kořen využijete nejen v zimě, kdy vás trápí bolest v krku, ale hodit se vám bude i v létě. Studená zázvorová limonáda patří mezi nejoblíbenější a nejvíce osvěžující letní nápoje. Stačit vám bude půl litru vody, minerálka, tři lžíce třtinového cukru, 50 g zázvoru a šťáva z jednoho citronu. Zázvor oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a zalijte vařící vodou. Nechte louhovat zhruba čtvrt hodiny. Jakmile výluh vychladne, dolijte minerální vodou s bublinkami tak, aby vám chutnala, přisypte led, plátky citronu a na dozdobení i plátky zázvoru.

Malinová

Tuto limonádu můžete udělat kdykoliv, její příprava je jednoduchá a zabere jen pár minut. Stačí do každé sklenice nasypat zhruba dva centimetry malin (klidně můžou být mražené) a pořádně je rozmačkat třeba vařečkou, zakápnout šťávou z půlky limetky, osladit javorovým nebo jiným sirupem, popřípadě třtinovým cukrem a zalít vodou s bublinkami. Výjimečnou chuť limonádě dodá v prstech promnutá mateřídouška. Pokud ji nemáte na zahrádce, můžete ji zakoupit v sušené podobě. Na závěr přidejte drcený led a dokonalý nápoj je na světě.

Limetka a máta

Tyto dvě chutě jdou k sobě naprosto senzačně. Do nádoby, ve které budete limonádu podávat (měla by být zhruba litrová), nalijte na dno trochu horké vody – zhruba 200 ml. Nasypte do ní dvě lžíce cukru dark muscovado (nebo třtinového cukru) a rozmíchejte. Přihoďte několik snítek máty, čím více, tím lépe a lžící nebo vařečkou narušte strukturu listů. Rozčtvrťte citron a než jej hodíte do nádoby, zmáčkněte ho nad ní v ruce. Totéž udělejte s jednou limetkou. Zalijte studenou vodou, nasypte led a užívejte si chuť této božské kombinace.

Citronáda

Úplně obyčejná, ale šíleně osvěžující. Někdo ji připravuje z celých citronů, ale vynikající je i z citronové kůry! Odměřte si litr vody a přiveďte jej k varu. Do hrnce pak přisypte hrst hřebíčků, dvě lžíce cukru, kapku vanilkové esence a nastrouhanou kůru z dvou citronů. Vařte čtvrt hodiny a poté nechte vychladnout. Podávat můžete buď jen tak, nebo s ledem. Limonádu můžete dle chuti naředit sodovkou.

Máte nějaké jiné oblíbené domácí limonády? Jak je připravujete?

📷
5
fotografií
Kateřina Kofroňová | inStory.cz
Kam dál?
Beránek na velikonoční stůl
Už jste slyšeli nebo dokonce zkoušeli molekulární kuchyni?
Potěšte své smysly doma připravenou irskou kávou
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Gregorová žádá Koptíka, aby ji nechal na pokoji!

Zprávy

S výsledkem voleb nejsou lidé spokojeni

Bydlení

Ozdobte svůj domov vlastnoručně vyrobeným věncem