Sýr na grilu!
Hermelín, kozí sýr, eidam nebo olomoucké tvarůžky. To vše se dá rafinovaně upravit na grilu, a připravit tak skvělou přílohu k masu nebo třeba jen pikantní chuťovku na letní party!
Jak na grilovaný sýr
Sýry je dobré grilovat v alobalu. Nebudete je tak honit po roštu. Použijte tvrdé sýry, hermelíny nebo jemu podobné sýry. Vyzkoušejte tvarůžky nebo si z některých tvarohových sýrů vykouzlete báječnou náplň do zeleniny. Tvrdé sýry se hodí na špízy nebo je položte na grilované ovoce. Hermelín a jemu podobné sýry můžete plnit dle fantazie a různě je okořenit. Pro opravdové gurmány vyzkoušejte v alobalu ugrilovat tvarůžky, které jsou dobré už sami o sobě. Sýry typu lučina nebo tavené sýry berte jako doplněk k zelenině.
Jako přílohu ke grilovaným sýrům bychom měli volit tmavé i bílé pečivo, které je vždy o moc lepší, když ho potřeme olejem a ogrilujeme na chvilku nad ohněm. Výborným doplňkem bude i čerstvá zelenina a nějaký dobrý drink.
Sýrový špíz na grilu
Ingredience: 2 hermelíny, 300 g anglické slaniny
Postup: Hermelín nakrájíte na menší kousky. Každý kousek zabalíte pečlivě do plátku slaniny, aby sýr nevytékal. Napichujete na špejle. Při grilování jemně přeléváte pivem.
Grilovaný kozí sýr
Ingredience: 6 kousků kozího sýra, 2 cukety, svazek tymiánu, 2 lžíce olivového oleje, špetku červeného drceného pepře
Postup: Cukety očistíte, omyjete a podélně nakrájíte na tenké plátky. Střídavě jimi ovinujete bochníčky sýra. Plátky cukety opatrně ovinete tymiánem. Sýry pokládáte na lehce vymazaný plech, posypete je pepřem a pokapete trochou oleje. Grilujete asi 4-5 minut, přitom hlídáte sýr, protože se rychle rozpouští. Podáváte horké.
Grilovaný balkánský sýr
Ingredience: 500g balkánského sýra, 20g másla, 2dc oleje, 5 plátků rajčat, sladká paprika, petržel, pálivá paprika
Postup: Sýr naložíte na několik hodin do studeného mléka nebo vody, kvůli odstranění zbytečné soli. Pak ho nakrájíte na plátky, které potřete olejem a položíte na papír na pečení. Posypete sladkou paprikou a položíte na ně kousek másla, plátek rajčete a kousek zelené petržele, přidáte pálivou papriku. Zabalíte do papíru a namočíte ve studené vodě (balíte každou porci zvlášť). Pečete na roštu do změknutí sýra. Ihned servírujete s chlebem, pivem nebo aromatickým bílým vínem.