Rajská omáčka s masovými kuličkami nadchne děti i dospělé

Rajskou najdeme v jídelníčku školní kuchyně stejně jako v luxusní restauraci.
 Recepty 
18. června 2017 20:57 / Shutterstock
  2   0
Rajská omáčka či rajská je celosvětově rozšířená omáčka, typická i pro českou kuchyni, která se připravuje z rajčat jako hlavní suroviny, jež současně tvoří i hlavní vůni a chuť jídla.

Rajská omáčka v podstatě každého z nás provází už od útlého dětství. Toto oblíbené jídlo přijde k chuti dětem ve školkách, školách i doma. A pokaždé tato omáčka chutná jinak. Někdo má rád její sladkou verzi, někdo naopak. Největšími fanoušky rajské omáčky jsou určitě děti.

Recept, který jsme pro vás připravili počítá se čtyřmi porcemi.

Ingredience

1 ks cibule, 0,5kg mletého masa, sůl, strouhanka, chilli koření, 1-2 vejce, sójová omáčka, mletá sladká paprika
Omáčka: 2 konzervy rajčatového protlaku, 4 lžíce hladké mouky, 6-8 kuliček celého černého pepře, tymián, 2-3 bobkové listy, 4 lžíce oleje, sladký kečup, 2-3 ks cibule, 4 ks hřebíčku 2-3 lžíce cukru, sůl, 6-8 kuliček nového koření 

Postup:

Masové koule
Mleté maso si dáme do mísy, zalijeme trochou vody, přidáme vejce, sójovou omáčku, sůl, pepř, sladkou papriku a podle chuti trochu chilli koření a promícháme. Můžeme přidat i na drobno pokrájenou cibulku.
Až se směs trochu spojí, začneme podle potřeby přisypávat strouhanku. Když je masová směs dostatečně hustá, vytvarujeme z ní stejně velké koule, které můžeme buď povařit ve vroucí vodě (v tomto případě si nejprve uděláme malinkou kuličku, kterou zkusmo hodíme do vody a když se nerozpadne, máme správnou hustotu), nebo je podlité vodou můžeme zapéci v troubě dozlatova.

Rajská omáčka
V hlubokém hrnci si na másle osmahneme cibulku nakrájenou klidně na větší kousky dozlatova, přidáme koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, tymián, hřebíček), zasypeme cukrem, zlehka osmahneme. Přidáme skořici, osmahneme a přidáme rajčatový protlak. Základ rajské zamícháme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Přidáme kečup, osolíme a přilijeme hladkou mouku rozkvedlanou ve vodě. Rajskou omáčku chvíli mícháme, aby se mouka nesrazila. Ale když se tak stane nevadí, jen jí budeme muset přidat. Omáčku necháme zhoustnout a necháme asi 20 minut povařit. Po provaření mouky omáčku ochutnáme a v případě potřeby přidáme ještě kečup, cukr, nebo sůl. Rajskou omáčku důkladně promícháme, přes cedník přelijeme do jiného hrnce. Cibuli a koření z cedníku vyhodíme.
Rajskou omáčku od babičky podáváme s hotovými masovými kuličkami. Vhodnou přílohou jsou knedlíky nebo těstoviny. Rajskou omáčku od babičky podáváme teplou.

Marie Popelková | inStory.cz
Kam dál?
Sýr na grilu!
Chutná domácí sekaná
Osvěžující domácí limonády jsou hitem léta! Vyrobte se je i doma!
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Chudák herec Kačer: Má těžce nemocnou ženu a teď problémy potkaly i jeho!

Zprávy

Hlavní město by se mělo přestěhovat, tvrdí demografický institut

Bydlení

U sprchového koutu jsou nejdůležitější dveře!