Superpotravina nebo levný klam? Tento olej do kuchyně rozhodně nepatří

Poslední dobou velmi často slýcháme o zázračných vlastnostech kokosového oleje. Jak je to doopravdy?
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Ostatní 
28. června 2017 09:48 / Shutterstock
  40   10
Také podléháte módním trendům ohledně potravin? Informace se na nás valí ze všech stran a nutno říci, že jsou často dosti protichůdné.

Poslední dobou velmi často slýcháme o zázračných vlastnostech kokosového oleje. Podle některých doporučení bychom na něm měli pražit, opékat, lít ho do salátů, jednoduše používat ho co nejvíce. Jde však o velký mýtus. Kokosový olej je třeba používat s rozumem, obsahuje totiž hodně tuků.

 Mnoho odborníků na zdravou výživu považuje kokosový olej za zdravou potravinu. „Není jasné, na základě čeho jsou o tom mnozí přesvědčeni," říká Dr. Sacks, profesor prevence kardiovaskulárních onemocnění na Harvardu. „Kokosový olej je čistý tuk - obsahuje více nasycených tuků, než třeba palmový olej či máslo. Kokosový olej tak zvyšuje LDL "špatný" cholesterol stejně jako třeba živočišné tuky. A jelikož vysoký LDL cholesterol je známou příčinou srdečních onemocnění, nemohu časté používání kokosového oleje doporučit", dodává Dr. Sacks.

Přesto však není třeba kokosový olej zcela odmítat. O superpotravinu se však rozhodně nejedná, ale na druhé straně jde o skvělou náhradu tělového mléka, takže by měl být minimálně součástí kosmetické výbavy.

Pokud jste si tedy kokosový olej oblíbili, je nutné k jeho používání přistupovat s moudrostí našich babiček. Tedy všeho s mírou.

📷
4
fotografie
Jitka Jahodová | inStory.cz
Kam dál?
Jak si poradit s výběrem pečiva
Selfie střídá plandid
První máj lásky čas je za dveřmi!
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Tenhle český herec drží hladovku, aby porazil rakovinu! Podaří se mu to?

Zprávy

Současná politika? Estébáci a komunista na Hradě, tvrdí Miroslava Němcová

Bydlení

Jak vybrat pohodlnou matraci: Na co si dát největší pozor?