Superpotravina nebo levný klam? Tento olej do kuchyně rozhodně nepatří

Poslední dobou velmi často slýcháme o zázračných vlastnostech kokosového oleje. Jak je to doopravdy?
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Ostatní 
28. června 2017 09:48 / Shutterstock
  40   10
Také podléháte módním trendům ohledně potravin? Informace se na nás valí ze všech stran a nutno říci, že jsou často dosti protichůdné.

Poslední dobou velmi často slýcháme o zázračných vlastnostech kokosového oleje. Podle některých doporučení bychom na něm měli pražit, opékat, lít ho do salátů, jednoduše používat ho co nejvíce. Jde však o velký mýtus. Kokosový olej je třeba používat s rozumem, obsahuje totiž hodně tuků.

 Mnoho odborníků na zdravou výživu považuje kokosový olej za zdravou potravinu. „Není jasné, na základě čeho jsou o tom mnozí přesvědčeni," říká Dr. Sacks, profesor prevence kardiovaskulárních onemocnění na Harvardu. „Kokosový olej je čistý tuk - obsahuje více nasycených tuků, než třeba palmový olej či máslo. Kokosový olej tak zvyšuje LDL "špatný" cholesterol stejně jako třeba živočišné tuky. A jelikož vysoký LDL cholesterol je známou příčinou srdečních onemocnění, nemohu časté používání kokosového oleje doporučit", dodává Dr. Sacks.

Přesto však není třeba kokosový olej zcela odmítat. O superpotravinu se však rozhodně nejedná, ale na druhé straně jde o skvělou náhradu tělového mléka, takže by měl být minimálně součástí kosmetické výbavy.

Pokud jste si tedy kokosový olej oblíbili, je nutné k jeho používání přistupovat s moudrostí našich babiček. Tedy všeho s mírou.

📷
4
fotografie
Jitka Jahodová | inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Bílá se bude vdávat!

Zprávy

Druhá polovina prázdnin moc vyvedená nebude. Čeká nás ochlazení a hodně deště

Bydlení

Jak vyčistit plynový sporák, aby se leskl novotou?