Špenát: Neudělá z vás Pepka námořníka, ale daruje pevné zdraví

Špenát se dá upravit vkusně a zdravě. Chutná skvěle.
📷
Další 1 fotografie v galerii
 Zdraví 
10. července 2017 08:16 / Shutterstock
  0   0
Špenát prožil období své slávy i časy velkého pohrdání. Neobsahuje tolik železa, jak se tvrdívalo, ale to neznamená, že není doslova zázračnou rostlinou, která rychle vyroste a dává nám lidem mnoho vitamínů i zdraví.

Jak to je s železem

Špenát samozřejmě železo obsahuje. Jen je ho asi desetkrát méně, než se uvádělo v některých reklamách před lety. Prý došlo k posunutí desetinné čárky v textu studie. Bohužel se tuto studii nikdy nepodařilo najít.

Co špenát obsahuje

Špenát obsahuje vitamíny řady B včetně kyseliny listové. Obsahuje i vitamíny A a C, což jsou významné antioxidanty. Z minerálů je hojně zastoupen vápník, sodík, železo, mangan i hořčík.

Co špenát přináší

Díky obsahu výše uvedených látek se špenát zapojuje do boje s různými druhy civilizačních chorob. Antioxidanty vychytávají volné radikály a tím chrání naše tělo před působením škodlivých látek a projevům následků UV záření. Špenát nám zajišťuje ochranu před rakovinou, stárnutím kůže, před poškozením zraku. Špenát chrání před infarktem, mrtvicí a dalšími potížemi oběhové soustavy. Minerály se podílejí na správném fungování krvetvorby, metabolismu a na dobrém stavu kostí, nehtů, vlasů a zubů. Dobře působí špenát i na stav nervové soustavy. Dodává vlákninu a podílí se tak pozitivně při redukci hmotnosti.

V jaké formě konzumovat

Nejčastěji se u nás špenát konzumuje ve formě protlaku, který je ale bohužel z hlediska obsahu zdraví prospěšných látek slabší. Nejlepší je konzumace syrových listů špenátu ve formě salátu. Některé odrůdy jsou pro tento způsob velmi vhodné. Pokud dáváte přednost tepelné úpravě, zvolte způsob rychlé přípravy celých lístků. Jen krátce orestujte nebo spařte, přidejte koření a podávejte. Ale ani špenátovému protlaku se nevyhýbejte. Nechte ho ale nejprve rozmrazit a tepelně upravujte jen krátce, abyste nepřišli o zdraví prospěšné vitamíny.

📷
1
fotografie
Bronislava Silná | inStory.cz
Kam dál?
Zapomeňte na zmrzlinu! Mnohem více vás ochladí čaj a salát!
POZOR! Toto jsou nejrizikovější potraviny, kterým se vyhněte obloukem!
Jak léčit boreliózu
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Agáta Prachařová ukázala obrovská prsa

Zprávy

Menšinovou vládu ANO preferuje téměř polovina Čechů

Bydlení

Vytápění horkým vzduchem je účinné a ekonomické