Pozitivní účinky černého čaje na naše zdraví

Několik šálků kvalitního čaje denně prospěje vašemu zdraví.
 Ostatní 
08. srpna 2017 15:05 / Shutterstock
  2   0
Velmi často se mluví o zeleném čaji. Ale i černý čaj je skvělým pomocníkem pro naše zdraví. Pokud nejste příznivci čaje zeleného, můžete klidně využít ten černý. Jen je potřeba ho správně připravit a samozřejmě nesladit.

Látky obsažené v čaji

Je tu především kofein, který funguje jinak než ten v kávě, neboť se váže ještě na další obsažené látky. Pak to jsou flavonoidy, kterých je v černém čaji méně než v zeleném, ale stále tu jsou. V neposlední řadě tu je třeba fluor, který pomáhá našim zubům.

Černý čaj proti vysokému tlaku

Ačkoliv to vypadá neuvěřitelně, černý čaj na rozdíl od kávy má schopnost krevní tlak snižovat. Během půl roku pravidelného pití jen o pár jednotek, ale přece. Tento fakt byl potvrzen nedávno studií australských vědců, kteří testovali osoby mezi 35 až 75 lety ve dvou skupinách, kdy jedna dostávala placebo.

Čaj proti rakovině, infarktu a mrtvici

Flavonoidy působí jako antioxidanty. Jsou v tomto smyslu mnohonásobně výkonnější než klasické antioxidační vitamíny. Třebaže v černém čaji oproti zelenému čaji obsah těchto látek vlivem fermentace klesá, zůstává jich i tak dost. Vedle sníženého rizika rakoviny stimuluje čaj imunitní systém a zlepšuje stav cév.

Černý čaj proti obezitě

Spolu se zeleným čajem působí i černý čaj proti obezitě. Urychluje totiž spalování útrobního tuku, který je velmi nebezpečný pro naše zdraví. Čaj startuje náš metabolismus. Jeho pravidelné pití je velmi užitečné.

Čaj proti nachlazení

Černý čaj má schopnost rozšiřovat průdušky. Proto se doporučuje u nemocných nachlazením, kteří potřebují pro lepší vykašlávání právě tekutiny a něco, co průdušky uvolní.

Správná příprava

Pozitivních účinků se dočkáme pouze od kvalitního čaje. Zakoupením různých čajů v sáčcích od českých výrobců se příliš léčivých účinků nedočkáme. Ale už kvalitní sáčky od renomovaných výrobců mohou být velmi užitečné. Ještě lepší bude zakoupit přímo sypaný čaj a nápoj si připravovat do konvice. Přiměřené množství čaje dle doporučení pro daný druh zalijeme vodou, která prošla varem a necháme louhovat dvě až tři minuty. Nelouhujeme déle, protože se pak zvyšuje nadměrně obsah tříslovin a dalších látek, které by mohly mít negativní účinky na naše zdraví. Takový čaj není ani dobrý.

Bronislava Silná | inStory.cz
Kam dál?
Vyberte si vhodný kufr na dovolenou
Nejsou bublinky jako bublinky
Když nemůžete se psem na dovolenou
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Zpěvák slavné kapely byl odsouzen! Partnerce zlomil nos a žebra!

Zprávy

Volby mají svoji první oběť

Bydlení

Při zazimování rekreačních objektů je třeba myslet i na bojler