Do kdy je šilhání u malých dětí normální a kdy už jde o oční vadu?

 Děti 
01. listopadu 2017 10:45 / Natálie Nová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Šilhání není jen kosmetickým problémem. Zanedbaná léčba může způsobit nevratné zrakové škody a zhoršit kvalitu vidění na celý život. Shutterstock
Oko se vyvíjí celý život, ale především v období dětství projde nejzásadnějšími změnami. Pokud se vám zdá, že vaše novorozené děťátko šilhá, nemusíte hned letět k pediatrovi. Šilhá-li však dítě čtyřleté, zbystřete.

Strabismus neboli šilhání je oční vada, při které oči dítěte nesledují pozorovaný předmět rovnoběžně, ale jedno nebo dokonce obě oči se stáčí různým směrem. Může se vám zdát, že šilhání je kosmetickým problémem, kterého si všimne každý, ale to zdaleka není hlavní problém. Nejhorší je, že neléčené šilhání způsobí trvalou ztrátu zrakové ostrosti a další oční potíže.

Šilhání u novorozenců

Po narození dítěte oko ještě dozrává. Miminko vidí velmi špatně, rozeznává především světlo a tmu a jeho oči se pohybují nepravidelně, trhaně a bez zjevného cíle. V tomto věku se občas může zdát, že miminko kouká každým okem jinam – především jedním okem ke středu nosu a druhým opačným směrem.

V prvních šesti měsících života to není nic neobvyklého, souhra očí ještě není dokonalá a ani okohybné svaly zatím nejsou zcela vyzrálé. Jejich nedokonalá koordinace může způsobit, že se dítěti při snaze zaměřit svůj pohled na blízký předmět oči stále hodně rozbíhají.

Kolem dvanácti měsíců už je však dítě schopno pohybovat oběma očima současně a efekt šilhání by tak měl správně úplně vymizet.

Jak sami kontrolovat zrak novorozeněte?

Jelikož je zrak dětí v prvních měsících zatím neúplně vyvinutý, je i pro doktory obtížné jeho správnou funkci dokonale měřit. Vy si doma všímejte, zda vaše dítě (od půl roku výš) otáčí hlavu za hračkou nebo za světlem. Po půl roce by se oči už rozjíždět neměly, proto pokud se vám zdá, že se to občas stane, navštivte odborného lékaře.

Šilhání před nástupem do školky

Kolem druhého až třetího roku se může stát, že si u svého dítěte všimnete šilhání nejčastěji, a to dokonce i u dítěte, které do té doby koukalo zpříma. Na nic nečekejte, a zajděte se svým dítětem k lékaři, protože se zdaleka nejedná jen o kosmetickou vadu. Při šilhání existuje riziko, že se naruší vývoj binokulárního vidění a zrakové ostrosti.

Nejčastější příčinou bývá nesoulad koordinace pohybu očí, ale může se jednat i o závažnou oční vadu. Šilhání se dá správnými brýlemi redukovat, ale současně je potřeba cvičit zrakové funkce a rozvíjet prostorové vidění. Šilhání lze upravit i operací, ale jde jen o součást celkové léčby, nikoliv o jediné řešení. Šilhání by mělo být touto léčbou odstraněno ještě před nástupem do školy.

Léčba je nezbytná

Občasné zašilhání je zcela normální, ale pokud jej u dítěte sledujete pravidelně, je potřeba zahájit léčbu. V důsledku dlouhodobého šilhání může vzniknout i tupozrakost a bez včasné léčby často dochází k trvalému poškození zraku.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47