Poporodní deprese mají několik stupňů. Jak s nimi bojovat?

 Děti 
07. září 2017 13:51 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Poporodní deprese se obvykle objeví u prvorodiček, nicméně není výjimkou ani při druhém těhotenství. Shutterstock
Nevěřte tomu, že všechny ženy prožívají po porodu dítěte jen pocity štěstí a radosti z naplněného mateřství...

Každá sedmá matka by vám mohla zasvěceně vyprávět o tom, co je poporodní deprese. Sama ji totiž zažila na vlastní kůži. Spousta z nich by vám možná řekla i to, že je to horší pocit než rozvod, než boj s rakovinou, než smrt někoho blízkého.

Skupiny a stupně poporodních depresivních poruch:

1. stupeň - Poporodní blues - se vyskytuje zhruba u 80% matek a považuje se za zcela normální stav. Tento stav začíná 3. den po porodu a trvá po dobu týdne, maximálně 14 dnů. Pokud ale odezní až po měsíci, ještě stále se považuje za lehkou formu deprese. Novopečená maminka se cítí sklesle a je smutná, bývá plačtivá, přecitlivělá, úzkostlivá a cítí se osaměle. Má pocit, že pořád bude všechno jen a jen špatně - miminko bude stále plakat, poporodní poranění budou stále bolet, atd.). V tomto období je velice důležitá podpora okolí, aby se tento stav nezhoršil a obešel se bez léčby.

2. stupeň - Poporodní deprese - se týká zhruba 10 % žen, může nastat i delší dobu po porodu, kdy deprese přetrvávají déle než měsíc. Žena je vyčerpaná a unavená. Má pesimistický pohled na svět a trpí úzkostí. Přemýšlí o tom, jak dítě zabezpečit, klade si otázky, zda bude dobrá matka, a nakonec přemýší o tom, že se o dítě nedokáže správně postarat a zabezpečit jej. Tato psychická porucha vyžaduje vyšetření u odborníka, neboť může dojít k sebepoškozování a třeba i k sebevraždě. Lékař může mamince předepsat léky, při kterých může i nadále kojit nebo léky, které laktaci zastaví. Je samozřejmé, že právě mateřské mléko a sociální přínos kojení je pro dítě i matku to nejlepší, avšak spokojená a vyrovnaná maminka je v tomto případě na místě prvním.

3. stupeň - Poporodní psychóza - jde o nezávažnější psychické onemocnění v období po porodu a je potřebné ho řešit okamžitě, protože může jít o zdraví a život dítěte. Žena může mít halucinace a splést si své dítě například s kusem hadru a nevědomky mu tak ublížit (zahodit jej). Tento stav se dostavuje většinou tak 14 dní od porodu a právě o to je nebezpečnější. Maminka už bývá většinou z porodnice doma, a proto si jejího podivného chování nemohou lékaři povšimnout. Pokud se tato forma u ženy projeví, je nutná její neprodlená hospitalizace, aby nebyla nebezpečná pro sebe ani pro své dítě ublížením novorozenci s následkem smrti nebo vlastní sebevraždou. Na místě je i okamžité zastavení laktace. Matka je od dítěte oddělena většinou na velmi dlouhou dobu (např. půl roku) a situace se tak stává náročnou nejen pro matku a dítě, ale pro celou rodinu. V nejtěžším stavu trpí matka Capgrasovým příznakem, kdy je přesvědčená, že jí dítě bylo v porodnici vyměněno a ona si domů odnesla cizí dítě. 

Příznaky poporodní deprese

• silné rozrušení,
• vidiny nebo slyšiny,
• výpadky paměti,
• pocity úzkosti, které jsou nekontrolovatelné,
• neschopnost soustředit se (čtení knihy, sledování televize),
• neorientování se v čase (čas utíká velmi rychle nebo naopak velmi pomalu),
• velké výkyvy nálady,
• neuvědomování si svého neobyčejného stavu.                                                           

Tipy a rady, jak zatočit s depresí?

1. Dostatek spánku

1.    Když miminko spinká, spěte také, i krátký spánek je důležitý.

2.    Odpočívejte vždy, když to půjde.

2. Seznamte se s jinými maminkami

1.    Poznáte, že i jiné maminky mají stejné pocity, radosti i starosti jako vy a můžete se podělit o své zážitky či poznatky.

2.    Maminky si vzájemně radí a pomáhají, což lze v dnešní době i formou internetu na stránkách věnovaných maminkám a dětem. 

3. Neuzavírejte se doma, ale vyjděte do lesa či do města

1.    Časté procházky s miminkem i bez pokud máte hlídání i na 30minut, jsou perfektní odreagování.

4. Nastavte si správné stravovací návyky

1.    Vhodné potraviny jsou: zelenina, ovoce, celozrnné pečivo, ryby, bílé maso, dostatek tekutin nejlépe neperlivá voda.

2.    Nevhodné potraviny jsou: zelenina a potraviny, které nadýmají, tepelně neupravené maso, sladkosti, tuky, vyhýbejte se kávě a černým čajů, které obsahují kofein a miminka poté trpí nespavostí.

5. Trochu sportu neuškodí

1.    Stačí 20-30 minut cvičit 3x v týdnu a budete se cítit o 100% lépe, při cvičení se vylučují endorfiny „ hormony štěstí a dobré nálady “

6. Vymluvte se ze svých pocitů

1.    Je důležité, aby se maminky nestyděly a se svými pocity se svěřily kamarádce, manželovi, své mamince či jiné mamince, která může prožívat úplně to stejné.

2.    Neuzavírejte se do sebe a nezůstávejte s tím sama.

7. Je důležité si najít čas i pro SEBE

1.    To, že se stanete maminkou, neznamená, že musíte být se svým miminkem 24hod denně.

2.    Najděte si alespoň 1x týdně čas jen sama pro SEBE, miminko svěřte na 2-3hod manželovi, své mamince či osobě, které důvěřujete a jděte na procházku, kosmetiku, na nákupy či jinou aktivitu, u které si odpočinete a přijdete na jiné myšlenky.

3.    Nemusíte se cítit špatně, že jste na pár hodin opustila dítě, není to sobeckost, je pud sebezáchovy. Každý člověk potřebuje chvíli sám pro sebe.

4.    Miminko vás potřebuje odpočinutou a plnou elánu a v psychické pohodě – nezapomínejte na to.

5.    Nemusíte měnit celý svůj život příchodem miminka. K určitým změnám dojde, ale záleží pouze na vás, jak moc budete svůj život chtít upravit. Miminko je nový člen rodiny a proto ho naučte svým zvyklostem a nechte ho přizpůsobit se vám.

6.    Pochopíte, že miminko se může stát součástí toho života, který jste vedla doteď a jaký vám vyhovoval.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod