Zapomeňte na odsávačky a naučte své dítě smrkat dřív, než přijde první chřipka

 Děti 
14. října 2017 13:03 / Kateřina Kofroňová
  1
📷
3 fotografie v galerii
Často odsávaná rýma může vést až k zánětu dutin. Začněte proto s nácvikem smrkání Shutterstock
Malé dítě, které má rýmu je postrach všech rodičů. Pláče, protože ho trápí ucpaný nos a vás trápí, že pláče. Nevíte, jak ho rýmy zbavit, a tak často sáhnete po odsávačce ve snaze mu pomoci? Je to řešení, ale hodí se pouze v některých případech.

Odsávání manuální odsávačkou, nebo tou, kterou připojíte na vysavač, má jistě své výhody. Je rychlé, ucpaný nos vyčistí během chviličky a dá se použít i u čerstvě narozených miminek. Nemělo by se však stát jediným způsobem, kterým zbavujete děti hlenů.

Nevýhody odsávání

Pokud odsáváte jen sporadicky, například večer před spaním a vaše dítě to dobře snáší, nemusí vás to trápit. Odsáváte-li však několikrát denně, a nebo u toho vaše děťátko hlasitě křičí, brečí, kope rukama a nohama, zkuste to raději jinak. Častým odsáváním zbytečně dráždíte nejen dítě, ale i sliznici jeho nosu, která je díky tomu víc a víc zduřelá. Zduřelá sliznice způsobuje horší odtok hlenů a v nejhorším případě i jejich usazování v dutinách. A to je pak často na antibiotika.

Smrkání a spreje vs. antibiotika

Nejlepší cestou je naučit dítě smrkat. Postup vám vysvětlíme v dalším textu. U dětí, které smrkat neumějí, nebo jim je natolik špatně, že nemají sílu, lze použít fyziologický roztok a nechat nudle volně vytékat. Pro děti stačí mořská voda, kterou můžete stříkat několikrát denně. Hleny, které spolehlivě rozpustí, z nosu vytečou samy a vy je jen setřete kapesníčkem, vatovým tamponem, gázou, nebo u miminek štětičkou. Není to lepší, než léčit ucpané dutiny antibiotiky?

Naučte dítě smrkat

Nácvik smrkání je vhodné zahájit již v půl roce života dítěte. Touto dobou děti začínají nejvíce napodobovat své okolí a z jakéhokoliv povedeného kousku mají radost. Nejlepší je začít ve chvíli, kdy dítě ještě rýmu nemá. Nebude vás tak tlačit čas, nebudete ve stresu, že má dítě ucpaný nos a budete moci nácvik pojmout spíš jako hru.

Začněte s tím, že si zacpete ústa rukou a dítěti svým nosem foukejte na obličej. Pokud se dítě směje, jste na dobré cestě, protože ho vaše podivné chování zaujalo. Vyčkejte, dokud vás dítě nezačne opakovat. Může to trvat den, nebo tři týdny. Záleží na tom, jak moc již dítě opakuje. Hlavně nespěchejte, nezlobte se na něj a do ničeho ho nenuťte.

Jakmile začne dítě nosem foukat, přidejte „povel“. Řekněte „smrk-smrk“ nebo „smrkej“ a opět vyfoukněte nosem. Dítě si později spojí, že po povelu následuje vyfouknutí nosem. Můžete také začít na nos opatrně a něžně přikládat kapesník. Klidně dítě nechte, ať se s ním seznámí nejdříve samo, nebo ať "vysmrká" ono vás. Až budete ve fázi, že dítě foukne na povel do kapesníku, máte vyhráno. Stále ale smrkání nanečisto opakujte, aby ho dítě nezapomnělo.

Když přijde první rýma

Nácvik je důležitý, aby dítě vědělo, co má při rýmě vůbec dělat. Často se však stane, že jakmile má dítě smrkat na ostro, najednou se mu nechce. Jde to hůř než předtím a navíc není ve své kůži. Opět platí – nezlobte se na něj, nehubujte mu. Zkuste nejprve používat mořskou vodu, aby se hleny uvolnily. Správně by se mělo smrkat vždy jednou dírkou – na tu druhou tlačte dítěti vždy jedině zespoda. Když stisknete nos zboku, tlačíte na nosní přepážku, což může dětem způsobovat bolest a odrazovat je od smrkání.

I v případě, že již vaše dítě bude umět smrkat, držte se následujícího postupu: vždy nejprve aplikujte nosní kapky (klidně jen mořskou vodu), které hleny rozpustí a nechte vaše dítě vysmrkat až za chvíli, aby zbytečně nedráždilo sliznici nosu.

V zimním období je však důležité dbát i na prevenci a zásobovat děti vitamíny, aby rýmě, kašli a chřipkám nepodlehly. Zkuste jim vyrobit tyto vynikající zázvorové bonbony, o kterých jsme psali nedávno.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve