Jak dětem vybrat kvalitní boty na zimu a neutratit moc peněz?

 Děti 
16. listopadu 2017 08:15 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na dětskou zimní obuv jsou kladeny vysoké nároky Shutterstock
Většina z nás si myslí, že když si za obuv připlatíme, dostaneme jen to nejkvalitnější zboží. Ne vždy tomu tak je. Proto spíš než cenovku sledujte u dětské obuvi tyto náležitosti.

Dobře vybraná velikost obuvi je pro zdravý vývoj nohy dítěte zásadní. Při výběru zimních bot to platí dvojnásob. Možná se vám zdá, že čím pevnější podrážka a čím prostornější bota uvnitř je, tím lépe. Není to ale tak jednoduché a někdy je to dokonce na škodu.

Specifika dětské nohy

Chodidlo dětí je obecně mnohem méně citlivé k bolesti. A jelikož jsou dětské kosti chrupavčité, do malých či úzkých bot se vždy nějak natlačí a dítě to nijak netrápí. Mělo by to ale trápit vás, protože se jeho nohy začnou velmi rychle deformovat, díky čemuž si ponese následky celý život.

Správná velikost a šířka

Pravidelně kontrolovat délku dětské nohy je základním, ale nikoliv jediným parametrem. Zrovna tak důležitá je i šířka obuvi, která by měla být stejně tak široká, jako je obvod prstních kloubů nohy dítěte. Při nošení příliš úzké boty dochází k omezování krevního oběhu a následné deformaci přední části nohy. Ani příliš široká obuv ale není správná. Chodidlo pak při chůzi v botě klouže do nadměrku, čímž dochází k poškozování prstů.

Každý výrobce by měl uvádět šířku obuvi, kterou vy doma můžete přeměřit na svém dítěti a určit tak, zde je či není vhodná.

Použitý materiál

Vždy je důležité volit takový materiál, který dýchá. Nejlepší jsou rozhodně přírodní materiály, které ovšem často právě u zimních bot nahrazují plasty. Výrobci tak činí kvůli tomu, aby boty nepromokly při kontaktu s mokrým sněhem, ale vašemu dítěti to může škodit. Bota, která neodvádí vlhkost, ale naopak podporuje její vytváření, může způsobovat nepříznivé klima uvnitř obuvi, kde se následně tvoří plísně. O nepřizpůsobivosti takovéto obuvi noze netřeba hovořit.

Nejlepší variantou je proto volit obuv prodyšnou, s membránou Gore Tex nebo jinou voděodolnou membránou, nebo klasickou koženou zimní obuv s kožíškem. Záleží na tom, pro jaký účel obuv vybíráte. Pro cestu do školy jsou ideální boty kožené, naopak pro zimní radovánky jsou nejlepší boty uvnitř vyteplené s membránou proti vlhkosti. Důležité je ale i správné oblečení. Jak oblékat malé děti na podzim a v zimě se dočtete zde.

Měkká podrážka

Ideální podešev zabraňuje pronikání chladu od země. Neměla by být ale příliš tvrdá, aby dítěti nekazila krok. Botu si položte na dlaň a pokuste se ji stočit tak, aby se přední část dotkla paty. Nejspíš se vám to nepovede úplně, ale bota, jejíž podrážku nedokážete stočit ani o píď, je naprosto nevhodná. Ideální je také vybrat botu s kvalitním vzorkem, který zamezí uklouznutí. Pokud má bota vyjímatelnou stélku a pevnou špičku, která chrání palec, nad koupí už neváhejte.

Pevný opatek

Stejně jako u celoročních bot je nutné dbát na pevný opatek, který drží dětskou nohu v anatomicky správné poloze. Proto než dítěti botu koupíte, stiskněte opatek mezi ukazováčkem a palcem. Jakmile jde stisknout bez námahy, botu odložte. Botu se správně pevným opatkem mezi prsty stisknete jen stěží.

Nekoukejte tedy jen na cenovku. Často se totiž stane, že najdete drahé dětské zimní boty, které ovšem zdaleka nesplňují předepsané požadavky. Naopak spousta (dokonce i českých) značek tyto nároky splňuje a nestojí zdaleka tolik, co vyhlášené módní značky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008